pensioenpraat

Betaal ik nu premie voor mijn buurvrouw die met pensioen is?

Nee hoor, dat zou wat zijn… Premie betaal je voor jezelf. Elke maand betalen jij en je werkgever premie, waarmee je jouw eigen pensioen opbouwt. Door met deze premie zo goed mogelijk te beleggen, laat PFZW jouw pensioen groeien. Hierdoor krijg je de premie-inleg later dubbel en dwars terug.

Wat jij opbouwt, is van jou

Wat jij en je werkgever nu aan pensioenpremie inleggen, ontvang jíj later. Dit gaat naar jouw eigen pensioenvermogen. Daar snoepen de gepensioneerden van nu niets van af. Dus ook niet je buurvrouw. Het geld wat jij en je werkgever per maand in het potje stoppen, wordt belegd door PFZW. Door dit te beleggen neemt het bedrag toe. Zo krijg jij later je inleg dubbel en dwars terug.

Het pensioenvermogen van de gepensioneerden van nu bestaat uit het bedrag dat zij samen met hún werkgevers, hebben ingelegd. Samen met de inleg van PFZW is dit voldoende om deze pensioenen uit te betalen.

Hoef ik pas rond mijn 40ste over mijn pensioen na te denken?

Je pensioen ontvang je rond je AOW-leeftijd. Verandert er iets in jouw situatie? Dan heeft dat invloed op jouw pensioen, en dus op je toekomst. Goed om te weten, toch?

Lees meer

De dekkingsgraad

Er gelden strenge regels vanuit de overheid. Pas als de dekkingsgraad boven de 110% is, worden de pensioenen verhoogd (indexeren). De dekkingsgraad laat zien of PFZW genoeg geld heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter de financiële situatie. Zo zit er in de toekomst voldoende geld in de pot zodat ook jij later een goed pensioen krijgt. Maar... de regels zijn versoepeld!

Indexeren

Per 1 juli 2022 zijn de regels om (gedeeltelijk) te indexeren versoepeld. Pensioenfondsen mogen hierdoor de pensioenen verhogen bij een beleidsdekkingsgraad van 105% of hoger. Wat op dit moment het geval is. Het bestuur van PFZW heeft besloten per 1 januari 2023 de pensioenen van alle gepensioneerden en de pensioenaanspraken van alle andere deelnemers met 6% te verhogen. Dit komt bovenop de 2,7% pensioenverhoging van 1 oktober 2022.

Benieuwd hoeveel pensioen je op dit moment hebt opgebouwd? Kijk op MijnPFZW.nl.