pensioenpraat

Een nieuw pensioenstelsel, wat betekent dit voor mij?

Je hebt het misschien in het nieuws voorbij zien komen. Nederland krijgt nieuw regels voor pensioen. Maar waarom en wat houdt dat in voor jouw pensioen? En waar staan we nu? Andrew van de Klantenservice geeft antwoord op deze vraag.

‘Om te beginnen word je pensioen straks duidelijker. Je hebt je eigen pensioenvermogen en ziet precies hoeveel premie jij en je werkgever daar elke maand instoppen. Zodat je altijd kunt zien hoeveel dat is en hoe snel dat bedrag groeit. PFZW laat het bedrag groeien door zorgvuldig te beleggen. Zo krijg je jouw ingelegde premie dubbel en dwars terug.

Daarnaast beweegt je pensioen meer mee met de economie. Gaat het goed, dan gaat je pensioen omhoog. Maar je pensioen kan ook omlaag, als het tegenzit. Aan ons de taak om de kans op verhogen zo groot, en de kans op verlagen zo klein mogelijk te maken. 

We beleggen voor de lange termijn. Hoe dichter we bij jou pensioen komen, hoe minder je pensioen meebeweegt met de economie. Ook bouwen we een buffer op in tijden dat het goed gaat met de economie, zodat we klaar zijn voor tijden waarin het iets minder gaat.’

Aki gaat met pensioen, Chiva neemt het over

Eerste Week, Laatste Week is een portret van twee mensen die samenwerken in de zorg.

Lees meer

Waar staan we nu?

‘Om dit voor elkaar te krijgen wordt de regelgeving rondom pensioenen aangepast. Den Haag is druk met de zogenoemde Wet toekomst pensioenen. Eind december 2022 stemde de Tweede Kamer in met het voorstel. De Eerste Kamer heeft op 30 mei 2023 ingestemd met het wetsvoorstel, zodat de wet op 1 juli 2023 ingaat. Vervolgens hebben alle pensioenfondsen tot 2028 de tijd om alles goed voor te bereiden en de nieuwe pensioenregeling in te voeren.

PFZW hoopt op 1 januari 2026 al helemaal klaar te zijn voor het nieuwe pensioen.’

Blijf op de hoogte

op pfzw.nl

Mis niets van alle ontwikkelingen rondom de nieuwe regels voor pensioen en volg de berichten op pfzw.nl.