PFZW

Pensioenvraag

Heeft mijn zwangerschapsverlof invloed op mijn pensioen?

Hoera, er is een kindje op komst! Vier tot zes weken voor je bevalling ga je met zwangerschaps- en bevallingsverlof. In totaal zul je minstens zestien weken niet werken. Maar wat gebeurt er in de tussentijd met je pensioenopbouw? Andrew van de Klantenservice vertelt hoe het zit.

“Het korte antwoord is ‘nee’: als je met zwangerschapsverlof gaat, heeft dat geen invloed op je pensioenopbouw. Dat zit zo. Zwangerschapsverlof valt onder betaald verlof. In die periode krijg je salaris, dus bouw je ook pensioen op. Jij en je werkgever blijven gewoon pensioenpremie betalen. Als je zwanger bent en met verlof gaat, hoef je dus niets aan PFZW door te geven.

Bouw ik pensioen op als ik verlof heb?

Dit zijn de regels over pensioenopbouw bij verschillende soorten verlof.

Lees meer

Wat wél invloed heeft op je pensioen, is wanneer jij of je partner (of allebei) na de geboorte van jullie zoon of dochter ouderschapsverlof opnemen. Ouderschapsverlof valt namelijk onder (gedeeltelijk) onbetaald verlof. Over de uren die je aan onbetaald ouderschapsverlof opneemt, bouw je dus ook geen pensioen op. Je bouwt alleen pensioen op over de uren die je werkt en betaald krijgt.

Nieuwe wet

Betaald ouderschapsverlof

In 2021 werd bekend dat je vanaf 2 augustus 2022 negen weken ouderschapsverlof voor vijftig procent betaald krijgt via een UWV-uitkering. Die negen weken moet je dan wel in het eerste levensjaar van de baby opnemen. In die periode blijf je dus ook voor vijftig procent pensioen opbouwen. Meer info vind je op de website van het UWV.

Misschien vind je dit ook leuk: