PFZW

Pensioenvraag

Hoe werkt pensioen eigenlijk?

Als je later stopt met werken, ontvang je pensioen. Dat weten we allemaal wel, maar hoe werkt pensioen eigenlijk? Waarom betaal je iedere maand premie? En waarom bouw je pensioen op bij PFZW en niet bij een ander pensioenfonds? Zoveel vragen … Andrew van de Klantenservice geeft antwoord.

Wat is pensioen?

“Pensioen is het salaris dat je krijgt als je later stopt met werken. In Nederland kan je pensioen bestaan uit drie delen: de AOW, het pensioen dat je via je werkgever opbouwt bij een pensioenfonds en het pensioen dat je eventueel zelf opbouwt.”

Jouw pensioen = de AOW + pensioen bij PFZW + eventueel eigen pensioen

AOW

“Het eerste deel van je pensioen is de AOW. Dit staat voor Algemene Ouderdomswet. Het is het basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Deze leeftijd is voor iedereen anders omdat hij afhankelijk is van je geboortedatum, maar hij is minimaal 67 jaar. De AOW wordt geregeld door de overheid en is voor iedereen gelijk. Alleenstaanden krijgen op dit moment ongeveer 1200 euro bruto per maand. Samen met een partner is het zo’n 1700 euro bruto per maand.”

Pensioen opbouwen bij PFZW

“Het tweede deel van je pensioen is het pensioen dat je via je werkgever opbouwt bij een pensioenfonds. PFZW is het pensioenfonds van en voor zorg en welzijn, dus als je in deze sector werkt, is de kans groot dat je bij ons pensioen opbouwt. Een deel van dit ‘werkgeverspensioen’ wordt iedere maand ingehouden op je salaris. Het andere deel betaalt je werkgever. PFZW belegt een deel van jouw premie om meer te maken van het geld dat je iedere maand voor je pensioen betaalt. Gemiddeld krijg je als je met pensioen bent drie keer het bedrag terug dat je aan premie hebt ingelegd.”

Gemiddeld krijg je als je met pensioen bent drie keer het bedrag terug dat je aan premie hebt ingelegd

Zelf pensioen opbouwen

“Het derde deel van je pensioen is het pensioen dat je eventueel zelf opbouwt. Bijvoorbeeld door te sparen of door zelf te beleggen. Dat hoef je niet te doen, dus je pensioen kan ook alleen bestaan uit de AOW en het pensioen dat je opbouwt bij een pensioenfonds via je werkgever.”

Ben je benieuwd hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd? Door in te loggen op MijnPFZW kun je de tussenstand bekijken. En wil je deze informatie nog eens terugzien? Kijk hieronder dan de video Wat is pensioen?.

Meer pensioenvragen?

Misschien vind je dit ook leuk:

Pensioenvraag

Waarom stijgt mijn pensioenpremie?

In 2021 zal de pensioenpremie bij PFZW stijgen. Waarom gebeurt dat en wat betekent het voor jouw bankrekening? Andrew van de Klantenservice geeft antwoord.
Achtergrond

Een huis kopen met pensioengeld

PFZW beheert niet alleen jouw pensioen. Wij verstrekken ook hypotheken aan deelnemers. Deze hypotheek is 'groen' en heeft gunstige voorwaarden.
Bekijk video
Overig

Een goed pensioen

Jouw pensioen lijkt nu misschien nog ver weg. Toch bouw je het je hele werkende leven op. Zodat jij straks kunt genieten van een goede oude dag. Wat is dat nu eigenlijk, een goed pensioen?