pensioenpraat

Is het pensioen dat ik van PFZW krijg hetzelfde als AOW?

PFZW-pensioen en AOW zijn beide een pensioenvorm, maar zeker niet dezelfde. AOW is een uitkering van de overheid, waar iedereen recht op heeft. Onafhankelijk van hoeveel je hebt verdiend tijdens je werk. Je pensioen van PFZW bouw je op via je werkgever. Samen leggen jullie een bedrag in en PFZW belegt dit om er meer pensioen van te maken.

Wat is pensioen?  

Pensioen is het 'potje' geld wat je opbouwt door te werken, uit dit potje krijg je per maand uitbetaald als je later stopt met werken. In Nederland bestaat je pensioen uit de AOW en het pensioen dat je via je werkgever opbouwt bij een pensioenfonds. Het is ook mogelijk (en aan te raden) om je pensioen aan te vullen met eigen spaargeld of door zelf te beleggen.

Is er straks nog wel pensioen voor mij?

Is er straks nog wel pensioen voor mij? Of gaat mijn pensioen op aan de gepensioneerden van nu? Andrew van de Klantenservice legt uit hoe het zit.

Lees meer

Maar wat is de AOW dan precies? 

Een deel van je pensioen is de AOW, de Algemene Ouderdomswet. Dit is het basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd bereiken. Het hangt af van je geboortedatum wanneer je dit ontvangt, maar niet voor je 67ste. Deze vorm van pensioen is geregeld door de overheid en het bedrag is voor iedereen hetzelfde. Op dit moment krijgen alleenstaanden ongeveer € 1300 bruto per maand, dat is ongeveer € 1250 netto. Heb je een partner? Dan ontvangen jullie samen ongeveer € 1800 bruto, dat is iets meer dan € 1700 netto per maand.

Pensioen opbouwen bij PFZW  

Het andere deel van je pensioen is het pensioen dat je via je werkgever opbouwt bij een pensioenfonds. PFZW is het pensioenfonds van en voor zorg en welzijn, dus als je in deze sector werkt, is de kans groot dat je bij PFZW pensioen opbouwt. Een deel van dit pensioen wordt iedere maand ingehouden op je salaris. Het andere deel betaalt je werkgever. PFZW belegt een deel van dit bedrag om te zorgen dat bedrag steeds groter wordt. Tegen de tijd dat je met pensioen gaat, krijg je het door jou ingelegde bedrag dus dubbel en dwars terug.

Als je met pensioen bent, krijg je het bedrag dat je hebt ingelegd dubbel en dwars terug 

Ben je benieuwd hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd? Log in op MijnPFZW en ontdek hoeveel jij straks ontvangt.