pensioenpraat

Is mijn pensioen straks genoeg om van te leven?

Heb jij al weleens nagedacht hoe je wilt dat jouw leven eruitziet na je pensioen? Met hopelijk alle tijd voor dierbaren, nieuwe hobby’s en dromen waar maken. Maar ook niet onbelangrijk… met genoeg geld om van rond te komen. Dit heb je (deels) zelf in de hand. Andrew van de PFZW-klantenservice legt uit waarom.

De onderdelen van jouw pensioen

In Nederland bestaat je ouderdomspensioen standaard uit:

  • De AOW (Algemene Ouderdomswet);
  • Het pensioen dat je opbouwt bij je werkgever via een pensioenfonds.

Daarnaast kun je zelf (extra) pensioen opbouwen, bijvoorbeeld door te investeren in een eigen huis, met het geld van een erfenis, met spaargeld, beleggingen of met je partner – omdat hij of zij ook pensioen opbouwt.

Een stabiel basispensioen

Dankzij de Algemene Ouderdomswet krijg je een basispensioen vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt, zolang je leeft. Iedereen die in Nederland woont, krijgt deze uitkering. Vanaf welke leeftijd je AOW krijgt, is niet voor iedereen hetzelfde. Dit is afhankelijk van je geboortedatum. Als je bent geboren na 1960 kun je je AOW-leeftijd nog niet berekenen. Dat kan pas vijf jaar van tevoren. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden.

Tip: via svb.nl/aowleeftijd kun je wel alvast jouw geschatte AOW-leeftijd opvragen.

Pensioen via je werkgever

Voor een deel van het pensioen dat je opbouwt via je werkgever, wordt iedere maand automatisch premie op jouw salaris ingehouden. De rest van de premie betaalt je werkgever. PFZW belegt een deel van jouw premie om ervoor te zorgen dat jouw pensioen uiteindelijk meer waard wordt dan je nu inlegt. Benieuwd wat je tot nu toe hebt opgebouwd? Dat kun je zien in MijnPFZW.

Zelf (extra) pensioen opbouwen

Als jouw financiële situatie het toelaat, kun je extra sparen voor later. Naast de AOW en het pensioen dat je opbouwt via je werkgever. Dat kan op verschillende manieren:

  • Door te sparen of beleggen en (iedere maand) een bedrag opzij te zetten;
  • Met een eigen huis, dat je kunt zien als een investering voor de toekomst. Met een afgeloste hypotheek zijn je woonlasten een stuk lager en heb je minder pensioen nodig.

Blik op de toekomst

Ook al is het nog ver weg, nadenken over je pensioen is niet iets om uit te stellen totdat het bijna zover is. Als je nu al weet hoeveel je ongeveer zult ‘verdienen’ als je straks stopt met werken, kun je makkelijker inschatten of dat na je pensioen genoeg is om van te leven. Matchen de inkomsten van straks niet helemaal met jouw toekomstplannen? Dan kun je misschien nu al beginnen met het opbouwen van een extra spaarpotje…

Kijk op MijnPFZW hoe je er nu voor staat.