pensioenpraat

Je pensioen regelen bij scheiden of uit elkaar gaan

Ga je scheiden of uit elkaar? Dan moet je ook een beslissing nemen over de verdeling van jouw pensioen. En over het pensioen dat je ex-partner ontvangt als jij mogelijk overlijdt. Andrew van de Klantenservice legt uit welke keuzes je hebt.

‘In de wet staat dat je ex-partner standaard recht heeft op de helft van jouw ouderdomspensioen (en Flexpensioen als dat van toepassing is) dat je tijdens jullie relatie opbouwde. Maar je kunt samen ook een andere keuze maken. Bij iedere keuze is het verstandig om deze aan ons door te geven. Het verdelen van pensioen kan alleen als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Naast ouderdomspensioen heb je ook pensioen opgebouwd dat je ex-partner ontvangt als jij overlijdt (bijzonder partnerpensioen). Je ex-partner kan er voor kiezen om hier afstand van te doen.’’

Wat kun je met elkaar afspreken?

Er zijn drie manieren om je pensioen te verdelen. Je kunt er ook voor kiezen om niet te verdelen.

1.  Standaardverdeling: 50/50%
Jullie krijgen allebei 50% van jouw pensioen dat je tijdens jullie relatie (huwelijk of geregistreerd partnerschap) opbouwde. Dus werk je bijvoorbeeld al 30 jaar, maar ben je 10 jaar getrouwd? Dan wordt jouw opgebouwde pensioen van die 10 jaar verdeeld. Jullie ontvangen daarvan beiden de helft.

2.  Afwijkende verdeling
Je kiest zelf het percentage (anders dan de standaard 50/50% verdeling) en/of de periode waarover je wilt verdelen (anders dan de duur van jullie relatie).

 

3.  Eigen pensioen voor je partner (‘conversie’)
Je pensioen wordt verdeeld op een manier die jullie zelf kiezen: jullie kiezen zelf het percentage en de periode van de relatie. Daarbij krijgt je ex-partner een eigen pensioen bij PFZW. Hierin zit het deel dat je aan jouw ex-partner hebt afgestaan, en het bijzonder partnerpensioen. Het omzetten naar een eigen pensioen heet ‘conversie’.

Het deel van het pensioen dat je afstaat, krijg je bij conversie niet meer terug wanneer je ex-partner overlijdt. Bij andere manieren van verdelen krijg je dit deel wel terug wanneer je ex-partner overlijdt en ontvang je daarna dus weer jouw volledige pensioen.

4.  Geen verdeling van je pensioen
Liever niet verdelen? Dan houd je jouw pensioen voor jezelf. Je ex-partner kan hier dan geen aanspraak op maken.

 

Scheidingsconvenant

De afspraken over hoe je je pensioen verdeelt, maken jij en ex-partner samen en je legt dit vast in een scheidingsconvenant. Heb je een andere afspraak gemaakt dan de standaardverdeling? Stuur dan een kopie van het gewaarmerkte scheidingsconvenant mee als je jullie keuze aan ons doorgeeft. Dit is een officieel document waarin de afspraken rondom jullie scheiding staan, mét een handtekening of stempel van een advocaat, notaris of buitenlandse autoriteit erop.

Bijzonder partnerpensioen

‘Naast de verdeling van het ouderdomspensioen is er nog iets waar je over na moet denken. Er is namelijk ook partnerpensioen voor jouw ex-partner opgebouwd. Dit ontvangt hij of zij als jij overlijdt, ook als je al uit elkaar bent. Hier kan jouw ex-partner afstand van doen, bijvoorbeeld zodat jouw nieuwe partner hier aanspraak op kan maken, of als je liever niets meer van de ander wilt ontvangen.’

Lees meer over bijzonder partnerpensioen op onze website.

Maak je geen afspraken?

‘Als je geen afspraken maakt over de verdeling van het pensioen, dan heeft je ex-partner automatisch recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwde. Dit is de standaardverdeling (50/50%).’

Geef je keuze altijd aan ons door

‘Welke keuze je ook maakt, je moet deze zelf aan ons doorgeven. Voor iedere keuzemogelijkheid is er een formulier dat je daarvoor kunt gebruiken. Je vindt deze formulieren op onze website.

Ook als je geen afspraken maakt, is het verstandig om dit aan ons door te geven. Want alleen dan kunnen wij het bedrag aan jouw ex-partner betalen als je met pensioen bent. Geef je niets door? Dan ontvang je later zelf jouw volledige pensioen op jouw eigen rekening en moet je het deel van je ex-partner ook zelf naar je ex-partner overmaken. Geef ook de keuze van je partner over bijzonder partnerpensioen aan ons door.’

Hulp nodig bij het kiezen?

Op onze website vind je meer informatie over de verdeling van je pensioen en de voor- en nadelen van de verschillende manieren.