pensioenpraat

PFZW gaat indexeren, wat betekent dat voor mijn pensioen?

Je hebt het vast in het nieuws voorbij zien komen de afgelopen weken. PFZW verhoogt de pensioenen (indexeren). Maar wat betekent dat precies? En wat houdt dat in voor jouw pensioen? Andrew van de Klantenservice geeft antwoord op deze vraag.

'De dagelijkse boodschappen, brandstof, energie… Je betaalt er steeds meer voor, waardoor het leven duurder wordt (inflatie). Om alles te kunnen blijven betalen wil PFZW graag dat pensioenen meegroeien met de inflatie. Dat hebben we lang niet kunnen doen.

We zijn blij dat per 1 oktober van dit jaar iedereen, gepensioneerd én niet gepensioneerd, er 2,7% pensioen bij krijgt. Dat is gelijk aan de gemiddelde prijsstijging van september 2020 tot september 2021. De verhoging is mogelijk doordat de overheid per 1 juli van dit jaar de regels voor pensioenfondsen versoepelt, op weg naar het nieuwe pensioenstelsel. Over indexering per 1 januari 2023 moet nog een besluit worden genomen.'

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou?

Er komt een nieuw pensioenstelsel aan. Een aantal zaken zijn al duidelijk, maar er moeten ook nog veel delen verder uitgewerkt worden. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou?

Lees meer

Wat betekent dit voor mijn pensioen?

'De verhoging geldt voor iedereen die pensioen opbouwt of ontvangt. Alleen de gepensioneerden merken de verhoging direct in hun portemonnee.

Het ouderdomspensioen van een gemiddelde PFZW-deelnemer stijgt van 9000 euro naar 9243 euro bruto per jaar. Exclusief vakantiegeld neemt de maandelijkse uitkering in dat geval toe van gemiddeld van 694 euro tot 713 euro bruto. 

Als je nog niet met pensioen bent zie je op je pensioenoverzicht dat je door de indexatie meer pensioen hebt opgebouwd.'