pensioenpraat

Stijgt mijn te verwachten pensioen mee als het leven duurder wordt?

Dagelijkse boodschappen, brandstof, energie… Je betaalt er steeds meer voor, waardoor het leven duurder wordt. Stel dat de prijzen hoog blijven, stijgt jouw te verwachten pensioen dan mee?

PFZW heeft natuurlijk het liefst dat pensioenen voor deelnemers die dagelijks hard werken in zorg en welzijn een-op-een meegroeien als het leven duurder wordt. Maar pensioenfondsen kunnen de pensioenen niet laten meestijgen als de kosten voor het levensonderhoud hoger worden. Dit heeft te maken met de regels waar pensioenfondsen zich aan moeten houden.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de financiële markten nerveus, en dat merk je aan de economie. Beleggingskoersen dalen, terwijl de kosten voor energie en voedingsmiddelen stijgen. Tegelijkertijd steeg de afgelopen maanden ook de rente, waardoor pensioenfondsen minder geld opzij hoeven te zetten voor de toekomstige pensioenen. Dat is goed voor de financiële gezondheid van PFZW. Want hoe beter die is – hoe groter de kans dat we de pensioenen kunnen en mogen verhogen. Dat is belangrijk voor gepensioneerden in tijden als deze; wanneer de prijzen van bijvoorbeeld boodschappen en benzine stijgen. Én voor de jongeren van nu; die pensioen opbouwen voor later.

Sparen voor later: met deze tips lukt het jou!

We leven nu en zijn niet zo vaak met later bezig. Toch is het goed om je nu al financieel voor te bereiden op later. Hoe zorg je dat je er nu mee bezig bent?

Lees meer

Nieuw pensioenstelsel

PFZW probeert 1 januari 2026 klaar te zijn voor het nieuwe pensioenstelsel. In dit nieuwe pensioenstelsel bewegen de pensioenen mee met de economie. In tijden dat het goed gaat met de economie gaat het pensioen omhoog, maar het betekent ook dat het in mindere tijden omlaag gaat. De pensioenen zijn dan niet meer afhankelijk van de rente, maar van het beleggingsrendement. En dat geeft meer mogelijkheden om pensioen mee te laten stijgen met stijgende prijzen.

Wat is het nieuwe pensioenstelsel?

Bekijk hieronder een eenvoudig filmpje over het nieuwe pensioenstelsel en wat dat voor jouw pensioen betekent.