tips

Sparen voor later: met deze tips lukt het jou ook!

We leven nu en zijn niet zo vaak met later bezig. Toch is het goed om je nu al financieel voor te bereiden op later. We weten het allemaal: sparen is belangrijk! Maar hoe zorg je dat je er nu mee bezig bent? Hieronder hebben we een paar tips voor je. 

Tip 1. Samen sparen met je kind

Sparen voor iets belangrijks is soms best een uitdaging. Maar wie kinderen heeft, heeft een voordeel. Je kunt samen met je kind sparen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Met de Spaartekening maak je sparen ook nog eens heel leuk. 

Tip 2. Maak het jezelf gemakkelijk, spaar automatisch!

Bewezen: mensen die een spaarbedrag instellen dat automatisch wordt overgeboekt, sparen meer dan mensen die dat niet doen. Je hebt er geen stress van, je mist het niet en spaart zo 'onzichtbaar' je doel bij elkaar! 

Je pensioen is voor later

Bij PFZW spaar je eigenlijk ook automatisch voor een inkomen voor later. Op MijnPFZW zie je hoeveel jij al hebt opgebouwd en hoeveel dit kan worden.

Naar MijnPFZW

Tip 3. Zorg voor overzicht

Hoeveel je kunt sparen is afhankelijk van je wat er binnenkomt en wat je uitgeeft per maand. Heb jij inzicht en overzicht in je inkomsten en uitgaven? Kijk eens 3 maanden terug in je online afschriften. Reken uit hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan vaste lasten en andere uitgaven. Alles op een rijtje gezet? Je ziet nu hoeveel je per maand overhoudt. Bepaal nu een bedrag om te sparen. 

Tip 4. Waarop kun je besparen?

Je uitgaven kun je verdelen in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen. Uitgaven die moeten zijn je vaste lasten zoals de huur, hypotheek, energie, verzekeringen. Je hebt maandelijks ook uitgaven die nodig zijn zoals boodschappen, kleding en benzine voor je auto. Deze uitgaven zijn geen vast bedrag per maand. Je kunt hier misschien wel op besparen door er wel een vast bedrag per maand van te maken. Kijk ook of je abonnementen hebt die je niet echt meer nodig hebt. Wist je dat regelmatig overstappen met internet, energie of zorgverzekering ook geld oplevert? Elke euro die je bespaart, kun je sparen!