pensioenpraat

Verplicht pensioen opbouwen: hoe zit dat?

Via je werkgever pensioen opbouwen bij een pensioenfonds is vaak verplicht. Waarom? En hoe komt het dat je niet zelf mag beslissen bij welk pensioenfonds je pensioen opbouwt? Andrew van de PFZW-klantenservice geeft antwoord.

'Als je in de sector zorg en welzijn werkt, is de kans groot dat je via je werkgever pensioen opbouwt bij PFZW. Dat kan al vanaf je 15e. Je kunt niet zelf bepalen bij welk pensioenfonds je spaart voor je pensioen. Dat komt omdat je werkgever verplicht is zich bij het pensioenfonds aan te sluiten dat er speciaal voor jouw beroepsgroep is.

Ook als die verplichting er niet zou zijn, zou je werkgever beslissen bij welk pensioenfonds werknemers zich moeten aansluiten. Daardoor bouwt iedereen pensioen op en heeft niemand een voordeel ten opzichte van een collega.'

Iedereen mag meedoen én we delen de kosten

Voordelen van samen pensioensparen

'Deze verplichting lijkt misschien een nadeel. Toch heeft het juist voordelen om als collectief te sparen voor pensioen. Zo mag iedereen meedoen: jong, oud, gezond, arbeidsongeschikt, mannen en vrouwen. Ook is het goedkoper om samen pensioen te regelen en te beleggen. De pensioenregeling is voor iedereen gelijk en daardoor zijn de kosten die we maken om het pensioen te regelen lager. Wist je dat 100 euro minder kosten voor pensioen al 3000 euro meer pensioen kan opleveren? Die 'winst' wordt vaak in stappen gebruikt, onder andere om in te kunnen spelen op de steeds veranderende economie.'

Andrew Patterson

Al meer dan tien jaar...

... werkt Andrew bij de klantenservice van PFZW. Samen met zijn collega’s beantwoordt hij al je pensioenvragen. En als hij zelf het antwoord niet weet – want pensioen is soms best ingewikkeld – dan zoekt hij het voor je uit. Zelf bouwt Andrew ook pensioen op bij PFZW.