pensioenpraat

Waar gaan jullie met mijn pensioengeld naartoe?

Al vanaf je 15e kun je bij PFZW pensioen opbouwen. Maar waar gaat het geld dat na je pensioen voor jou bedoeld is eigenlijk naartoe? Andrew van de PFZW-klantenservice legt uit hoe PFZW ervoor zorgt dat jij een mooi bedrag hebt opgebouwd zodra je stopt met werken.

'Zolang je in loondienst werkt (en via je werkgever pensioen opbouwt bij PFZW) wordt er automatisch iedere maand een bedrag opzij gezet voor jouw pensioen. Een deel daarvan betaal je zelf, het andere deel betaalt je werkgever. Zo bouw je aan jouw inkomen voor later. Tegelijkertijd wordt zo ook (een deel van) het inkomen van je partner en/of kinderen goed geregeld als jij er niet meer bent.

'Ik mag nooit harder huilen dan de familie'

Verpleegkundig specialist Esther de Vet (37) werkt bij hospice Marianahof. Hoe levert zij de beste zorg aan mensen die binnenkort overlijden?

Lees meer

Meer dan alleen sparen

Bij PFZW willen we een goed pensioen voor alle deelnemers. Voor jouw pensioen is veel meer geld nodig dan jij en je werkgever(s) inleggen. Als we de inleg alleen maar zouden sparen, levert dat niet genoeg op voor een fijne oude dag. Daarom beleggen we het geld. Bijvoorbeeld in aandelen van bedrijven. Die beleggingen leveren op de lange termijn meer rendement op dan sparen. En dat rendement is hard nodig voor de opbouw van jouw pensioen.

Jouw premie beleggen levert meer op dan sparen

Investeren in een leefbare toekomst

Maar we beleggen niet zomaar overal in. We investeren met oog voor de invloed van beleggingen op mens en milieu. Zo stellen we bijvoorbeeld minimum eisen aan beleggingen en beleggen we een deel van het vermogen onder ons beheer in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de SDG's.'