PFZW

Pensioenvraag

Waarom mag ik niet zelf mijn pensioenfonds kiezen?

Pensioenvraag voor Andrew

Waarom mag ik eigenlijk niet zelf kiezen bij welk pensioenfonds ik pensioen opbouw? Andrew van de Klantenservice geeft antwoord op deze vraag.

"De wet verplicht deelnemers in een bepaalde sector, zoals zorg en welzijn, deel te nemen aan een pensioenfonds. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste vanuit solidariteit met de collega’s in dezelfde sector. Dit stelsel zorgt ervoor dat we met elkaar risico’s dragen en een goed pensioen hebben. Eén gezamenlijk pensioenfonds voorkomt dat er tussen medewerkers verschillen in premies en in het uiteindelijke pensioen ontstaan. Ook voor werkgevers is het onwenselijk als iedereen zelf een pensioenfonds kan kiezen. Zo ontstaan er verschillen in arbeidsvoorwaarden. Die verschillen kunnen leiden tot concurrentie tussen medewerkers. Nog afgezien van de tijdrovende en kostbare administratieve rompslomp die het voor werkgevers met zich meebrengt, als iedereen een ander pensioenfonds zou kiezen."

Andrew

Over Andrew

Andrew Patterson werkt al 10 jaar bij de Klantenservice van PFZW. Hij en zijn collega’s beantwoorden graag al je vragen. En als hij zelf het antwoord niet weet – want beleggingen zijn best wel ingewikkeld – dan zoekt hij het voor je uit. Zelf bouwt Andrew ook pensioen op bij PFZW.

Misschien vind je dit ook leuk: