pensioenpraat

Wat is een pensioengat en hoe voorkom ik het?

Als je een tijdje te weinig pensioen opbouwt, kun je daar op je oude dag last van krijgen. Je inkomsten zijn dan te laag om rond te kunnen komen. Dit heet een ‘pensioengat’. Benieuwd wat je kunt doen om het te voorkomen én verhelpen? Andrew van de PFZW-klantenservice beantwoordt de belangrijkste vragen over een pensioengat.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Een pensioengat kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Je hebt een paar jaar niet gewerkt en in die tijd geen pensioen opgebouwd;
  • Je hebt een tijdje in het buitenland gewoond of gewerkt en in die tijd geen pensioen opgebouwd;
  • Je bent vaak gewisseld van baan en omdat de pensioenregelingen per bedrijf verschillen, is bij de overgang van de ene naar de andere baan een tekort ontstaan*;
  • Je bent gescheiden en je ex-partner heeft recht op een deel van jouw pensioen;
  • Je hebt (deels) parttime gewerkt, waardoor je minder pensioen hebt opgebouwd.

*Gelukkig heb je daar geen last van als je in de sector zorg en welzijn blijft werken, want dan blijf je bij PFZW pensioen opbouwen.

Wat kan ik doen om het te voorkomen?

Misschien gelden (een van) bovenstaande punten voor jou. Daar heb je niet altijd invloed op, en soms maak je bepaalde keuzes heel bewust. Bijvoorbeeld om parttime te gaan werken om meer tijd te besteden aan jezelf en je gezin. Is bij jou daardoor een pensioengat ontstaan of voorzie je dit voor de toekomst? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • Sparen: door zelf wat extra geld opzij te zetten voor je oude dag, voorkom je dat je na je pensioenleeftijd geld tekortkomt;
  • Zorg dat je weet hoeveel geld je nodig hebt om na je pensioen van te kunnen leven en pas daar je uitgaven op aan;
  • Waardeoverdracht: dit houdt in dat je de verschillende stukjes pensioen die je bij verschillende werkgevers hebt opgebouwd samenvoegt.

Fijn om te weten

Als je (bijna) je hele werkende leven in de sector zorg en welzijn werkt en daardoor pensioen opbouwt bij PFZW, is de kans op een pensioengat klein. Je wisselt niet van pensioenfonds en bouwt daardoor constant pensioen op. Overigens kun je bij PFZW niet sparen voor extra pensioen. Lees meer over waardeoverdracht en of dit voor jou een goed idee is.

Lees meer over waardeoverdracht en of dit voor jou een goed idee is.