tips

5 tips om lekker te blijven leren

Buiten je drukke werkrooster om ook nog je kennis bijspijkeren? Pff… daar heb je toch helemaal geen tijd en energie voor? Gelukkig kun je ook op een laagdrempelige manier blijven leren en jezelf ontwikkelen. Wij geven vijf tips.

Tip 1. Zoek een methode die bij jou past

Studieboeken over zorg en welzijn genoeg, maar wat als je niet zo’n lezer bent? Online is er gelukkig ook van alles te vinden in beeld en audio. Deze webinars worden bijvoorbeeld gegeven door experts en ervaringsdeskundigen die jou helpen fit te blijven. Of luister een podcast, zoals ‘Vitale functies’, waarbij zorgmedewerkers vertellen over een werkervaring die zij nooit zullen vergeten. Lekker lui op de bank, tijdens een wandeling of in de auto onderweg naar je werk. 

Tip 2. Trommel je collega’s op

Samen is alles leuker. Willen meer collega’s iets leren over een bepaald onderwerp? Volg dan samen een cursus, opleiding of laat een expert langskomen op je werkplek voor een inspirerend college. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel gezellig. Mooie gelegenheid om er een gezamenlijke lunch of etentje aan vast te plakken. Voor de teambuilding…

Tip 3. Ga op zoek naar gelijkgestemden

Door met collega’s uit de sector te praten, leer je hoe het er in andere organisaties aan toegaat. En dat zorgt weer voor nieuwe inspiratie voor jouw manier van werken. Waar je die collega’s vindt? Maak bijvoorbeeld eens een rondje op Instagram, door te zoeken op # [en dan hier de sector waarin je werkt]. Het zal je verbazen hoeveel collega’s verhalen delen over hun werk!  

Afl. 11: de lekker leren-challenge

Joop ging de uitdaging aan om lekker te blijven leren. Benieuwd op welke manier hij dat doet? Bekijk de video!

Lees meer

Tip 4. Denk out-of-the-box

Jezelf ontwikkelen kan op veel verschillende vlakken en onder verschillende omstandigheden. Heb je wel eens aan vrijwilligerswerk gedacht? Dat kan van alles zijn: trainer bij de sportclub, voorleesmaatje van kinderen met een taalachterstand of de hond van de buurvrouw op leeftijd uitlaten en naderhand een praatje maken. Iets voor een ander doen geeft een goed gevoel, je leert iets over een ander én ongemerkt ontwikkel je er bijvoorbeeld je sociale skills mee. En dat komt weer van pas op de werkvloer.

Tip 5. Schakel je werkgever in

Wil je ‘all-in’ gaan en een opleiding volgen? Veel werkgevers stimuleren het als medewerkers verder willen leren. Ga met je leidinggevende in gesprek als je eraan denkt om een opleiding te volgen. Misschien is er wel iets mogelijk met de betaling van je studie, of kan er worden geschoven in het werkrooster zodat je het beter kunt combineren.