podcast

Vitale functies: podcast met verhalen uit zorg en welzijn

Werken in zorg en welzijn is mooi, belangrijk en ook vaak intens. En sommige gebeurtenissen maken éxtra indruk. Maar dat zijn verhalen die we maar zelden horen, want het werk gaat door en de volgende patiënt wacht. In de podcast 'Vitale functies' gaan we terug naar deze indrukwekkende momenten, samen met de zorgmedewerkers. Zij vertellen over een werkervaring die ze nooit zullen vergeten.

Hoe laat je een patiënt ontwaken uit een coma?

Hoe breng je iemand die in coma ligt weer terug in de wereld? Revalidatiecentrum Leijpark is hierin gespecialiseerd. Bijzonder en intensief werk, waarbij sommige gevallen extra indruk maken.

En toen kwam Frans... In een intensieve behandelperiode raakt het team aan Frans gehecht. Er wordt veel vooruitgang geboekt, maar de behandeling van comapatiënten is onvoorspelbaar. Soms tot frustratie van de teamleden. Hoe gaan zij daarmee om? En welke inzichten houden ze over aan het behandelingsproces van Frans? En wat zijn Frans’ ervaringen met het ontwaken uit zijn coma?

Luister de aflevering op Spotify

Luister op YouTube

Psychische problemen als psychiater, en nu?

Werken in de psychiatrie is uitdagend: als team krijg je te maken met uiteenlopende en soms heftige aandoeningen. Maar wat nu als één van de teamleden zélf aan een psychische aandoening lijdt?

Marc, Yvonne en Jeroen werken als multidisciplinair team samen bij GGZ Breburg, in Brabant. Binnen dit team werkt Jeroen als psychiater. Zijn collega's zijn op hem gesteld en hij doet zijn werk goed. Maar... hij heeft wel zo zijn eigenaardigheden. En die spelen langzamerhand een steeds grotere rol in Jeroen's leven. Privé, maar vooral ook binnen zijn werk. Dan blijkt dat er meer aan de hand is.

Wat betekent dat voor het team? Kunnen zij nog blijven samenwerken zoals ze dat gewend waren?

Luister de aflevering op Spotify

Luister op YouTube

Tbs'er op verlof sturen: wat zijn de voorwaarden, hoe doe je dat?

Ricardo is een man met een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een lichtverstandelijke beperking. Hij heeft een moord op zijn geweten en is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. 

Na acht jaar zit zijn straf in de gesloten tbs-kliniek erop en hij mag terug de maatschappij in. Raymon, René en Johan van Forint helpen hierbij. Het team zet alles in om hem weer zelfstandig te laten functioneren, zónder dat hij opnieuw in problemen komt. En, zónder dat hij opnieuw een gevaar is voor anderen. Hoe is het om verantwoordelijk te zijn voor een man als Ricardo? Hoe en wanneer stuur je een tbs’er op transmuraal verlof? En wat zijn de voorwaarden voor verlof van een tbs’er?

Luister de aflevering op Spotify

Luister op YouTube

Wat als je collega je patiënt wordt?

Hester Oldenburg werkt als chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en is gespecialiseerd in borstkanker. Met haar team helpt ze jaarlijks vele vrouwen die deze vorm van kanker krijgen.

Haar wereld staat op zijn kop als zij een knobbeltje in haar borst voelt. Van het ene op het andere moment is ze patiënt en moet ze worden behandeld door de collega's met wie ze al jaren samenwerkt. Wat betekent dat voor haar? Welke invloed heeft dit op het team? En wanneer Hester denkt dat ze alles achter de rug heeft, doemen er aan de horizon opnieuw donkere wolken op...

Luister de aflevering op Spotify

Luister op YouTube

Hoe verzorg je een MVG-cliënt in onzekere tijden?

Camiel heeft een verstandelijke handicap en vertoont moeilijk verstaanbaar gedrag (mvg). Hoe is het om als zorgverlener dag in, dag uit te zorgen voor een volwassen man die cognitieve vermogens heeft van een baby? Iemand op wie elke kleine verandering grote invloed heeft? 

Amine, Esther, Astrid en Jeroen werken bij zorginstelling Sherpa. Hier woont Camiel. Het team verzorgt hem met onuitputtelijke aandacht en inzet. Maar door personeelstekort wordt het steeds lastiger om het rooster voor Camiel rond te krijgen. Invallers vullen steeds vaker de gaten op, waardoor de stabiliteit verdwijnt die Camiel juist hard nodig heeft. Met uiteindelijk dramatische consequenties, voor Camiel én zijn vaste verzorgers. Hoe gaat het team daarmee om? 

Luister de aflevering op Spotify

Luister op YouTube

Coronamaatregelen en eenzaamheid bij ouderen: protocol of menselijkheid?

In het voorjaar van 2020 worden verpleeghuizen hard getroffen door het coronavirus.  Janneke en Mirjam werken beiden als geestelijk verzorger in een verpleeghuis en staan daarmee middenin de grootste gezondheidscrisis die ons land ooit heeft gekend.

Om besmettingen tegen te gaan worden er strenge maatregelen ingevoerd: er mag geen bezoek meer langskomen. Maar het is de vraag wat de bewoners erger vinden: de kans op besmetting, of de enorme eenzaamheid die deze maatregel veroorzaakt? Janneke en Mirjam worden gedwongen om met doorzettingsvermogen en creativiteit het beste ervan te maken. Maar de pijn en de hartverscheurende situaties zijn onontkoombaar. Hoe gaan zij hiermee om?

Luister de aflevering op Spotify

Luister op YouTube

'Het water bleef maar stijgen'

In de zomer van 2021 wordt Zuid-Limburg geteisterd door een watersnoodramp. Ook het VieCuri ziekenhuis in Venlo ligt aan de oevers van de Maas en dreigt te overstromen. Dat heeft vanzelfsprekend vergaande gevolgen voor de honderden patiënten en de hoogwaardige medische apparatuur. De spanning in het zxiekenhuis stijgt met het uur.

Als de Maas sneller stijgt dan voorzien, moet er worden geëvacueerd. De veiligheid van de patiënten is het allerbelangrijkste. Ruud, Jord en Wendy werken bij VieCuri. Zij vertellen over hoe zij meewerken aan de enorme operatie die vervolgens op gang komt.

Luister de aflevering op Spotify

Luister op YouTube

Hoe vertel je als kinderoncoloog aan een kind dat het gaat overlijden?

In Nederland krijgen 600 kinderen per jaar de diagnose kanker. Ze worden sinds 2018 behandeld in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Kinderoncologen Lieve en Martine en verpleegkundig specialist Leonie haalden een nieuwe behandeling naar Nederland: immunotherapie. Daarvoor moesten kinderen en families eerst nog naar de Verenigde Staten.

Het team zorgt ervoor dat de behandeling zo goed mogelijk verloopt en ondersteunt de kinderen én hun familie. Want een ziek kind treft het hele gezin. Door het vaak intense en langdurige behandeltraject bouwt het team oncologen een hechte band op, met het gezin en vooral met de kinderen. Wat doen kinderoncologen precies? En vooral: wat drijft hen?

Luister de aflevering op Spotify

Luister op YouTube

De afleveringen

Echte verhalen uit zorg en welzijn

De podcast is gemaakt door Pensioenfonds Zorg en Welzijn. We hoorden van deelnemers dat verhalen uit de sector vaak gericht zijn op de cliënt of patiënt. Of dat informatie vooral gericht is op de praktische kant van het werk. Maar hoe ga je als medewerker zelf om met heftige situaties, hoe werk je samen als team en wat kun je van elkaar leren? In 'Vitale functies' laten we het horen. De verhalen zijn verteld door de medewerkers zelf. PFZW zet slechts haar platform in om deze verhalen te kunnen opnemen en delen.

Een host uit de sector

De host van de podcast is Suzanne Spliethoff. Zij heeft een medische achtergrond en is al jaren werkzaam als journalist en presentator.

Luister de podcast

Nieuwsgierig geworden? De komende tijd komen de afleveringen één voor één online. Via onderstaande link beluister je de podcast via jouw favoriete app. Abonneer je op de podcast om automatisch op de hoogte te blijven!

Nu luisteren