podcast

Vitale functies: podcast met verhalen uit zorg en welzijn

Werken in zorg en welzijn is mooi, belangrijk en ook vaak intens. En sommige gebeurtenissen maken éxtra indruk. Maar dat zijn verhalen die we maar zelden horen, want het werk gaat door en de volgende patiënt wacht. In de podcast 'Vitale functies' gaan we terug naar deze indrukwekkende momenten, samen met de zorgmedewerkers. Zij vertellen over een werkervaring die ze nooit zullen vergeten.

De afleveringen

Verhalen uit zorg en welzijn

In coma vechten voor bewustzijn

Hoe breng je iemand die in coma ligt weer terug in de wereld? Revalidatiecentrum Leijpark is hierin gespecialiseerd. Bijzonder en intensief werk, waarbij sommige gevallen extra indruk maken.

En toen kwam Frans... In een intensieve behandelperiode raakt het team aan Frans gehecht. Er wordt veel vooruitgang geboekt, maar de behandeling van comapatiënten is onvoorspelbaar. Soms tot frustratie van de teamleden. Hoe gaan zij daarmee om? En welke inzichten houden ze over aan het behandelingsproces van Frans?

Luister de aflevering op Spotify

 

De kwetsbare psychiater

Marc, Yvonne en Jeroen werken als multidisciplinair team samen bij GGZ Breburg, in Brabant. Binnen dit team werkt Jeroen als psychiater. Zijn collega's zijn op hem gesteld en hij doet zijn werk goed. Maar... hij heeft wel zo zijn eigenaardigheden. En die spelen langzamerhand een steeds grotere rol in Jeroen's leven. Privé, maar vooral ook binnen zijn werk. Dan blijkt dat er meer aan de hand is.

Wat betekent dat voor het team? Kunnen zij nog blijven samenwerken zoals ze dat gewend waren?

Luister de aflevering op Spotify

 

Hoe help je een tbs'er weer terug in de maatschappij?

Ricardo is een man met een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een lichtverstandelijke beperking. Hij heeft een moord op zijn geweten en is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Na acht jaar zit zijn straf in de gesloten tbs-kliniek erop zit en hij mag terug de maatschappij in. Raymon, René en Johan van Forint helpen hierbij. Het team zet alles in om hem weer zelfstandig te laten functioneren, zónder dat hij opnieuw in problemen komt. En, zónder dat hij opnieuw een gevaar is voor anderen. Hoe is het om verantwoordelijk te zijn voor een man als Ricardo? 

Luister de aflevering op Spotify

 

Een borstkankerchirurg met borstkanker

Hester Oldenburg werkt als chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en is gespecialiseerd in borstkanker. Met haar team helpt ze jaarlijks vele vrouwen die deze vorm van kanker krijgen.

Haar wereld staat op zijn kop als zij een knobbeltje in haar borst voelt. Van het ene op het andere moment is ze patiënt en moet ze worden behandeld door de collega's met wie ze al jaren samenwerkt. Wat betekent dat voor haar? Welke invloed heeft dit op het team? En wanneer Hester denkt dat ze alles achter de rug heeft, doemen er aan de horizon opnieuw donkere wolken op...

Luister de aflevering op Spotify

 

Gehandicaptenzorg: Zorgen voor een MVG-cliënt in onzekere tijden

Amine, Esther, Astrid en Jeroen werken bij zorginstelling Sherpa. Hier zorgen ze voor hun cliënt Camiel, die een verstandelijke beperking heeft en moeilijk verstaanbaar gedrag vertoont. Het team verzorgt Camiel met onuitputtelijke aandacht en inzet. Maar door personeelstekort wordt het steeds lastiger om het rooster voor Camiel rond te krijgen. Met uiteindelijk dramatische consequenties, voor Camiel én zijn vaste verzorgers. Hoe gaat het team daarmee om?

Luister de aflevering op Spotify

 

Wat als het ziekenhuis overstroomt?

In de zomer van 2021 wordt Zuid-Limburg geteisterd door een watersnoodramp. Ook het VieCuri ziekenhuis in Venlo dreigt te overstromen. Er moet geëvacueerd worden, want de veiligheid van de patiënten is het allerbelangrijkste. Ruud, Jord en Wendy werken bij VieCuri. Zij vertellen over hoe zij meewerken aan de enorme operatie die vervolgens op gang komt.

Luister de aflevering op Spotify

 

Té serieuze dokters, daar houden kinderen niet van

In Nederland krijgen 600 kinderen per jaar de diagnose kanker. Velen worden behandeld in het Prinses Máxima Centrum. Artsen Lieve en Martine en verpleegkundig specialist Leonie haalden een nieuwe behandeling naar Nederland, waarvoor kinderen en families eerst nog naar de Verenigde Staten moesten. Ook zorgt het team voor zieke kinderen én hun familie. Want een ziek kind treft het hele gezin.

Luister de aflevering op Spotify

 

Verpleeghuis: Strijd tegen corona of eenzaamheid?

In het voorjaar van 2020 worden verpleeghuizen hard getroffen door het coronavirus.  Janneke en Mirjam werken beiden als geestelijk verzorger in een verpleeghuis en staan daarmee middenin de grootste gezondheidscrisis die ons land ooit heeft gekend. Om besmettingen te voorkomen mag er geen bezoek meer langskomen. Maar het is de vraag wat de bewoners erger vinden: de kans op besmetting, of de enorme eenzaamheid die deze maatregel veroorzaakt? Janneke en Mirjam worden gedwongen om met doorzettingsvermogen en creativiteit het beste ervan te maken.

Luister de aflevering op Spotify

Echte verhalen

De podcast is gemaakt door Pensioenfonds Zorg en Welzijn. We hoorden van deelnemers dat verhalen uit de sector vaak gericht zijn op de cliënt of patiënt. Of dat informatie vooral gericht is op de praktische kant van het werk. Maar hoe ga je als medewerker zelf om met heftige situaties, hoe werk je samen als team en wat kun je van elkaar leren? In 'Vitale functies' laten we het horen. De verhalen zijn verteld door de medewerkers zelf. PFZW zet slechts haar platform in om deze verhalen te kunnen opnemen en delen.

Een host uit de sector

De host van de podcast is Suzanne Spliethoff. Zij heeft een medische achtergrond en is al jaren werkzaam als journalist en presentator.

Luister de podcast

Nieuwsgierig geworden? De komende tijd komen de afleveringen één voor één online. Via onderstaande link beluister je de podcast via jouw favoriete app. Abonneer je op de podcast om automatisch op de hoogte te blijven!

Nu luisteren

Meer verhalen uit zorg en welzijn?

Bekijk alle
Bekijk alle