tips

5 tips voor minder voedselverspilling

We gooien samen per jaar zo'n 700 miljoen kilo goed voedsel weg in Nederland. Zonde! Lees onze 5 tips om minder eten te verspillen:

Tip 1. First in, first out

Het is heel simpel. Zet je nieuw aangekochte waren in je keukenkastjes of koelkast achter oudere producten. Zo is de kans het grootst dat je het product, dat je als eerste hebt gekocht, ook als eerste gebruikt.

Tip 2. Kijken, ruiken, proeven

Ken je het verschil tussen TGT en THT? De TGT-datum (te gebruiken tot) vertelt je tot aan welke datum het voedsel veilig gegeten kan worden. TGT-datum verstreken? Gooi het product dan weg. De THT-datum (ten minste houdbaar tot) geeft aan tot welke datum het voedsel een goede kwaliteit heeft. Bij een lang houdbaar product, bijvoorbeeld een pak koekjes, is het echt geen ramp om het nog eten na de THT-datum. Kijk, ruik en proef even of de koekjes nog oké zijn.

Tip 3. Creatief met fruit

Overrijp fruit? Maak een smoothie! Als je veel rijpe bananen hebt, bak bananenbrood en vries het in plakjes in voor een gezonde, snelle lunch

Tip 4. Koelkastfeitjes

Wist je dat de ideale koelkasttemperatuur 4 graden is? Verdiep je in hoe je voeding het beste kunt bewaren. Brood droogt in de koelkast heel snel uit, maar blijft vers in de diepvries. De meeste groenten en fruit blijven juist weer langer goed in de groentenla van de koelkast. Iedere soort voedsel heeft een plek in de koelkast waar het het beste bewaard blijft.

Tip 5. Tapas!

Gooi kliekjes niet weg, maar eet ze de volgende dag op. Invriezen kan ook. Als je in het weekend geen zin hebt om te koken, kan je ‘alle restjes’ als een soort van tapas eten. 

Er zijn nog véél meer slimme tips! Wil je bijvoorbeeld de ideale koelkastindeling leren kennen? Bekijk de tips van het Voedingscentrum.  

PFZW en Voedselzekerheid

PFZW investeert jouw pensioengeld in bedrijven die slimme en duurzame oplossingen bieden voor voedselschaarste. Bijvoorbeeld in Corbion.

Lees meer