tips

6 tips voor meer balans in jouw leven

We zijn aan het werk, maken tijd voor familie en vrienden, willen goed voor onszelf zorgen door te sporten en gezond te eten. En dan moeten we ook nog tijd vinden om te ontspannen. Maak jij bewuste keuzes in je leven, zodat er ruimte is voor de ontspanning die je nodig hebt? Deze 6 tips helpen je de balans op te maken.

Tip 1. Stiltemomenten

Een drukke baan in de zorg, een sociaal leven, hobby’s, en misschien ook nog een gezin en kinderen: het leven lijkt soms wel een sneltrein. Het beste middel om hier uit te stappen, is door simpelweg pauze te nemen. En daar hoef je letterlijk niets voor te doen. Loop iets langzamer dan je normaal zou doen, of reset jezelf tussen 2 afspraken door. Zet de radio in de auto uit en neem tijd om alleen even adem te halen. Zo krijg je het gevoel dat je meer controle hebt over je dag, je taken en je emoties.

Tip 2. Beleef het moment van nu

Hoe vaak leef jij in het moment? Meestal ben je vooral bezig met wat je straks allemaal nog moet doen of zit je met je gedachten bij de patiënt van gisteren. Beleef het moment van nu, want dat is het enige moment dat telt en waarin je écht iets kunt veranderen.

Tip 3. Wat zou vandaag geweldig maken?

Er is één vraag die je jezelf iedere dag zou kunnen stellen voor nog meer bewustzijn: ''Wat zou vandaag geweldig maken?''. Wat kan ik doen om me voldaan en tevreden te voelen over deze dag? Denk hier aan en ervaar hoe goed het voelt als dat gelukt is.

Tip 4. Pak de oorzaak aan, niet het gevolg

Als je moe bent, pak je soms snel een kop koffie om de vermoeidheid te verdrijven. Maar is het niet veel effectiever om een rustmoment te nemen? Dat is waarschijnlijk waar je lichaam op dat moment naar verlangt. Dus gebruik deze week je pauze niet om de administratie bij te werken, maar neem dat half uur écht even rust. In stilte met een lekkere lunch en een kop thee of juist door een praatje te maken met een collega.

Tip 5. 10 minuten per dag kunnen al verschil maken

Het meest gebruikte excuus om iets niet te doen, is dat er geen tijd voor is. Sporten of mediteren bijvoorbeeld, of lezen. Na een lange werkdag moet er namelijk gekookt worden, moeten de kinderen naar bed gebracht worden en moet ook het huis nog aan kant worden gemaakt. We hebben allemaal evenveel tijd en we bepalen zelf waar we die tijd aan besteden. Als je het écht wilt, lukt het je vast om 10 minuten vrij te maken. Je moet ergens beginnen, toch? Dus zet je wekker 10 minuten vroeger om de dag te beginnen met een paar bladzijden uit je favoriete boek of zet ’s avonds de televisie 10 minuten eerder uit om nog even te mediteren en daarna ontspannen in slaap te vallen.

Tip 6. Sta ’s ochtends op om iets voor jezelf te gaan doen, niet voor een ander

De meeste dagen in de week zetten we ‘s avonds de wekker om de volgende dag op tijd op ons werk te zijn. Kortom; we staan op om aan het werk te gaan. Maar ook al ga je met plezier naar je werk, is het niet veel fijner als je ’s ochtends opstaat, omdat je iets voor jezelf gaat doen? En dat hoeft geen uren in beslag te nemen. Lees tip #5 nog maar eens. Als het maar iets is waar je blij van wordt en waarmee je jouw dag fijn begint. Dan start jouw dag voortaan voor jezelf in plaats van voor je baas.