tips

Waarom wandelen goed voor je is én hoe je er een gewoonte van maakt

Wandelen is een laagdrempelige manier om fit te blijven. Naast dat lopen goed is voor je lijf, zijn er meer redenen om vaker te wandelen. Drie tips om er een gewoonte van te maken.

Wandelen maakt je fit, want ...

... het verbetert je humeur

Al na twintig minuten wandelen maken je hersenen het gelukshormoon dopamine aan. Na ongeveer een uur komen de hormonen endorfine en serotonine ook vrij. Dan is de gelukscocktail compleet! Het mooiste aan dit verhaal? Hoe vaker je wandelt, hoe sneller deze stoffen vrijkomen.

... het vermindert stress en verbetert je concentratie

Wandelen zorgt ervoor dat je onthaast. Als je wandelt, dan gaat er namelijk meer zuurstof naar je hoofd. Dat zet je hersens aan het werk. Wandelen helpt niet alleen bij het verminderen van stress en depressies. Je kunt je ook beter concentreren.

... het houdt je lichaam gezond, nu én later

Wandelen is een gratis boost voor je immuunsysteem. Regelmatig een half uur lopen verbetert je weerstand en vermindert op de lange termijn het risico op hart- en vaatziekten met bijna twintig procent. Daarnaast reguleert het je dag- en nachtritme. Als gevolg hiervan slaap je makkelijker in en verbetert de kwaliteit van je slaap.

Kortom, wandelen is goed voor je. Maar hoe zorg je er in de drukte van het dagelijks leven voor dat je vaker de benen kunt strekken? We delen drie wandeltips.

Wandeltip 1. Stel duidelijke en realistische doelen

‘Meer wandelen’ is te vaag, want hoeveel is ‘meer’? En de bekende ‘10.000 stappen per dag’ zijn voor weinig mensen een haalbaar doel. Wist je trouwens dat 2.500 stappen per dag al een positief effect hebben op je gezondheid? Dat is een wandeling van ongeveer twintig minuten. Een rondje in de buitenlucht na de lunch, bijvoorbeeld. Maak het haalbaar en simpel. Tip: wandel op vaste tijden, bijvoorbeeld in de ochtend. Zo maak je er nog sneller een gewoonte van.

Wandeltip 2. Nieuwe plekken

Door te wandelen ontdek je ontzettend veel. Heb je tijd voor een groot rondje? Er zijn speciale wandelingen die je kunt maken. Bijvoorbeeld kunstroutes of historische wandelingen. Wie weet ook bij jou in de buurt. Of probeer eens een ander startpunt in plaats van steeds hetzelfde rondje te lopen. Pak bijvoorbeeld de fiets naar de start. Of laat je ergens door iemand afzetten en wandel terug naar huis.

Wandeltip 3. Combineer wandelen met iets leuks

Je favoriete podcast of een spannend luisterboek zijn de perfecte wandelpartner. Het wordt al snel minder een ‘moetje’ als je een wandeling combineert met iets leuks. Wie weet wil een familielid, collega of vriend mee op pad. Zo kijk je er misschien zelfs naar uit. Ook zul je zien dat de tijd dan voorbijvliegt.