tips

Boost je carrière

Als zorgmedewerker is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Zo spijker je niet alleen de nodige vakkennis bij. Het vergroot ook je plezier in het werk én het versterkt jouw positie op de arbeidsmarkt.

Nadenken over waarin jij wilt groeien, helpt je om een betere versie van jezelf te worden. Weet je al waarin jij je verder wilt ontwikkelen? Of ben je benieuwd welke mogelijkheden er zoal zijn? In een ontwikkelingsgesprek met je leidinggevende bespreek je jouw wensen en bekijk je welke opleiding, trainingen of cursussen er zijn. 

Persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen

Werkgevers stimuleren een leven lang leren en hebben hiervoor vaak tijd en budget beschikbaar. Samen stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op met concrete leerdoelen die bij jouw interesses en ambitie passen. Die leerdoelen maak je vaak SMART, om de kans op succes te vergroten. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

Werken aan vaardigheden

Zo werk je effectief aan nieuwe vaardigheden (hard skills) die je gebruikt om je werk uit te voeren, zoals medische handelingen. Het ontwikkelen van soft skills is minstens zo belangrijk. Denk aan effectief communiceren, empathisch werken, plannen, presenteren en delegeren. Ga voor wat je altijd al had willen doen. Misschien ontdek je wel verborgen talenten.

5 tips om lekker te blijven leren

Buiten je drukke werkrooster om ook nog je kennis bijspijkeren? Wij geven vijf tips om je op een laagdrempelige manier blijven leren en jezelf ontwikkelen.

Lees meer

Gratis zelfontwikkeling

Het klinkt standaard, maar uitgeleerd ben je nooit. En het mooie is, je kunt er ook zelf eenvoudig mee aan de slag. Zorgorganisaties, kennispleinen en gespecialiseerde websites bieden (gratis) coaching, hulp en training aan. Een selectie: 

 • Slimme zorg
  Zorg van Nu wijst je de weg in zorgtechnologie, e-health en digitale zorg. Via het volgen van e-learningslessen kun je hier accreditatiepunten behalen bij de volgende bureaus: V&VN, ADAP, NVvPO en de NVDA.

 • Medische modules
  Werkeninzorgenwelzijn.nl heeft verschillende gratis modules klaarstaan. Waaronder Medicatieveiligheid, Werken met glijzeilen en Obese cliënten.

 • Communiceren in de zorg
  Zorg voor Beter, kennisplein voor ouderenzorg en chronisch zieken, helpt je onder meer op weg met communiceren in de zorg.

 • Test jezelf
  Wat kan je goed en wat vind je leuk? Test jezelf via het Leerwerkloket.

Neem de tijd

De mogelijkheden om te groeien in de zorg zijn groot. Belangrijke tip: leg jezelf niet te veel druk op. Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden vraagt tijd. Succesvol nieuwe stappen zetten doe je met overzicht en rust.