Eet je fit met Nien

Budgetkersttip #1 Wortelsoep

Met alle snacks, zoetigheid en uitgebreide diners komen we met kerst niet altijd aan onze aanbevolen hoeveelheid groenten. Nienke maakte daarom een heerlijke wortelsoep: vol groenten en heel geschikt als licht voorgerecht bij het kerstdiner.

Met soep zit je eigenlijk altijd goed. Ook als je rekening moet houden met allergieën of dieetwensen: het enige wat je nodig hebt zijn groenten en kruiden. Tip: maak de soep af met een beetje kokosroom.

Boodschappenijstje

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 porties:

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 750 ml water
  • 300 gram wortels
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 bouillonblokje
  • 1 theelepel chilipoeder of cayennepeper
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: kokosroom, verse peterselie en toast

Tip: wortel is een winterse groente en daarom in deze periode heel betaalbaar. Zijn ze toevallig ook nog in de aanbieding? Koop er dan wat meer: Nienke gebruikt ze ook voor de carrot cake tulband (budgetkersttip #5) als nagerecht. 

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten, inclusief 15 minuten kooktijd

  1. Snipper de ui en de knoflook, schil de wortel en de zoete aardappel en snijd in stukjes. Je hoeft de wortel en zoete aardappel niet heel fijn te snijden, want later gaan we de soep pureren.
  2. Verhit olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui samen met de knoflook ongeveer 3 minuten in de pan.
  3. Voeg de wortels en zoete aardappel toe en bak 5 minuten mee.
  4. Doe daarna het water, het bouillonblokje en de kruiden in de pan. Breng aan de kook en kook de soep 15 tot 20 minuten.
  5. Pureer de soep daarna met een staafmixer en serveer eventueel met een scheutje kokosroom en een plukje verse peterselie. Ook lekker met een klein geroosterd broodje!

Tip: soep kun je makkelijk van tevoren maken. Als je dat een dag van tevoren doet, bewaar je het in de pan in de koelkast en warm je de soep op de dag van het kerstdiner op. Maar je kunt het ook prima een week (of zelfs 2) eerder maken en tot de feestdagen in de vriezer bewaren.

Ontdek meer budgetproof tips voor kerst

Met ingrediënten uit het seizoen die je voor meerdere recepten kunt gebruiken. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten, en ook tijdens de feestdagen gaat het werk gewoon door. Om het kerstdiner gesmeerd te laten verlopen, is efficiënt boodschappen doen en recepten voorbereiden onmisbaar.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x budgetproof koken voor kerst.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!