Eet je fit met Nien

Budgetkersttip #2 Pompoensalade met een Italiaanse touch

Salades saai? Echt niet! Nienke maakte een pompoensalade met een mediterraans tintje: de balsamicosiroop, basilicum en Italiaanse kaas maken deze salade kerstwaardig.

Pompoen is een van de seizoensgroenten van december en daardoor heel betaalbaar. Tip: sla wat meer tegelijk in; pompoen is namelijk ook heel lekker om te gebruiken voor soep!

Boodschappenijstje

Dit heb je nodig voor 4 tot 6 personen:

  • Een halve flespompoen
  • 1 paprika (rood is het zoetst)
  • 1 of 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels pompoen- of zonnebloempitten
  • 1 eetlepel balsamicosiroop
  • Een bol of stuk Italiaanse kaas naar keuze, bijvoorbeeld burrata
  • Verse basilicum
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder

Tip: ook lekker met de crostini’s die Nienke maakte voor tip 3, voor een krokante bite!

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  1. Was en halveer de flespompoen en snijd de helft in hapklare blokjes. De andere helft kun je voor soep gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook een dubbele portie van de salade maken voor na de feestdagen. Verdubbel dan ook de andere ingrediënten.
  2. Was de paprika en snijd in kleine stukjes, net als de bosui, de Italiaanse kaas en de verse basilicum.
  3. Verhit een koekenpan met olijfolie, voeg de blokjes pompoen, paprika en het paprikapoeder toe en bak de blokjes totdat ze beetgaar zijn.
  4. Zet de groenten apart in een saladeschaal en laat afkoelen. Doe daarna de kaas, basilicum en de helft van de gesneden bosui er bij.
  5. Maak de koekenpan droog met een stukje keukenpapier en rooster de pompoen- of zonnebloempitten in de pan.
  6. Meng de salade met een scheutje olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Serveer met de rest van de bosui, de geroosterde pitten en de balsamicosiroop.

Tip: gebruik je de hele pompoen voor een dubbele portie van de salade? Houd de kaas, bosui, geroosterde pitten en de basilicum dan nog even apart. Als je ze meteen al toevoegt, worden ze zacht. Het is lekkerder om ze pas te gebruiken als je de salade gaat eten. In de koelkast kun je de salade ongeveer 2 dagen bewaren.

Ontdek meer budgetproof tips voor kerst

Met ingrediënten uit het seizoen die je voor meerdere recepten kunt gebruiken. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten, en ook tijdens de feestdagen gaat het werk gewoon door. Om het kerstdiner gesmeerd te laten verlopen, is efficiënt boodschappen doen en recepten voorbereiden onmisbaar.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x budgetproof koken voor kerst.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!