Nienke maakte een strudel met pompoen, spinazie en zalm: een traditioneel kerstrecept in een verantwoord jasje. Dit gerecht kun je (deels) van tevoren voorbereiden.
Eet je fit met Nien
Budgetkersttip #4 Hartige strudel met pompoen
Denk je aan winter, kerst en sneeuw… Dan denk je aan een heerlijk, warmgebakken strudel. Je kent ‘m waarschijnlijk met appel, kaneel en rozijnen, maar heb je weleens een hartige variant geprobeerd?
Boodschappenijstje
Dit heb je nodig voor 1 strudel (ongeveer 6 porties):
- 1 pakje filodeeg
- 150 gram gerookte zalm in blokjes (je kunt ook zalmsnippers kopen)
- 300 gram pompoenblokjes
- 200 gram spinazie
- 5 eieren
- 250 gram ricotta
- 1 theelepel dille
- 1 theelepel oregano
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Verder nodig:
- Springvorm
- Bakpapier
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden en breng een pan met water aan de kook.
- Was de pompoen, snijd in blokjes en gebruik ongeveer 300 gram voor de strudel. Tip: de rest kun je gebruiken voor een soep!
- Kook de pompoenblokjes in 10 minuten gaar en giet ze daarna af.
- Verwarm olijfolie in een diepe pan en bak de pompoenblokjes 5 minuten. Voeg daarna beetje bij beetje de spinazie toe, totdat deze helemaal is geslonken.
- Klop de eieren los in een kom, voeg de ricotta toe en klop het tot een glad mengsel.
- Voeg de kruiden aan het mengsel toe: de dille, oregano, paprikapoeder, knoflook en zout en peper naar smaak.
- Voeg het mengsel daarna samen met de pompoenblokjes en de spinazie en roer alles goed door elkaar.
- Bekleed een springvorm met bakpapier en beleg de springvorm met het ontdooide filodeeg. Doe dit laagje voor laagje: plaats een plakje filodeeg in de springvorm en bestrijk het met een beetje olijfolie. Plaats daarna het volgende plakje en herhaal dit totdat de hele springvorm is bedekt. Zorg ervoor dat je genoeg filodeeg hebt om aan het eind de bovenkant van de strudel dicht te vouwen.
- Giet het mengsel in de springvorm, vouw de bovenkant dicht met het filodeeg en besprenkel de bovenkant met een beetje olijfolie en zout.
- Dek de bovenkant van de strudel af met aluminiumfolie: zo voorkom je dat de bovenkant tijdens het bakken verbrandt.
- Bak de strudel 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal daarna het aluminiumfolie weg en bak de strudel nog 10 minuten totdat hij mooi bruin is. Met een satéprikker kun je controleren of de binnenkant gaar is.
- Snijd de strudel voor het kerstdiner in stukken en top eventueel af met een beetje geraspte kaas
Ontdek meer budgetproof tips voor kerst
Met ingrediënten uit het seizoen die je voor meerdere recepten kunt gebruiken. Eet smakelijk en fijne feestdagen!
Lees meerOver Nienke
Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten, en ook tijdens de feestdagen gaat het werk gewoon door. Om het kerstdiner gesmeerd te laten verlopen, is efficiënt boodschappen doen en recepten voorbereiden onmisbaar.
Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x budgetproof koken voor kerst.
Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!