Budgetkersttip #5 Carrot cake tulband

Zin in een stukje cake als nagerecht bij het kerstdiner? Met deze carrot cake tulband steel jij de show. En nog iets… in de cake zit geen toegevoegde suiker. Niet alleen lekker, maar ook nog eens verantwoord.   

Maak je ook de wortelsoep die Nienke als voorgerecht koos? Houd de aanbiedingen in de gaten en koop wat meer wortels in één keer. Dan heb je die ingrediënten alvast binnen!

Boodschappenijstje

Dit heb je nodig voor 1 tulband:

  • 300 gram wortel (geraspt)
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram noten naar keuze (bijvoorbeeld walnoten, amandelen, hazelnoten en cashewnoten)
  • 4 eieren
  • 150 gram bloem
  • 150 gram gedroogd fruit, bijvoorbeeld rozijnen en gedroogde abrikozen
  • 45 gram (plantaardige) melk, bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk
  • 100 gram boter (gesmolten)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Optioneel: honing en kaneel of koek- en speculaaskruiden

Voor de frosting:

  • 1 grote eetlepel maple syrup
  • 250 gram (plantaardige) yoghurt
  • 250 gram mascarpone of roomkaas
  • Sinaasappelrasp

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + een uur baktijd

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een tulbandvorm in.
  2. Rasp de wortels en maal de noten helemaal fijn in een keukenmachine, totdat je een soort meel hebt.
  3. Breek de eieren in een schaaltje en klop los. Smelt de boter in een pannetje of in een schaaltje in de magnetron.
  4. Doe het amandelmeel, notenmeel en de bloem in een kom en mix tot een geheel. Voeg daarna ook de melk, de gesmolten boter en de eieren toe en mix weer goed door elkaar.
  5. Voeg als laatste de geraspte wortel en het gedroogde fruit toe en meng goed door elkaar. Doe het beslag in de tulbandvorm en strijk glad.
  6. Bak de cake 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na ongeveer 50 minuten of hij al gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt die er droog uit? Dan is de cake gaar.
  7. Maak de frosting terwijl de cake in de oven staat. Meng hiervoor de ingrediënten door elkaar en zet de frosting daarna in de koelkast.
  8. Laat de cake in de vorm afkoelen zodra hij uit de oven komt. Haal ‘m daarna uit de vorm en verdeel de frosting erover. Daarna kun je ‘m in plakjes snijden en serveren.

Ontdek meer budgetproof tips voor kerst

Met ingrediënten uit het seizoen die je voor meerdere recepten kunt gebruiken. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Lees meer

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + een uur baktijd

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een tulbandvorm in.
  2. Rasp de wortels en maal de noten helemaal fijn in een keukenmachine, totdat je een soort meel hebt.
  3. Breek de eieren in een schaaltje en klop los. Smelt de boter in een pannetje of in een schaaltje in de magnetron.
  4. Doe het amandelmeel, notenmeel en de bloem in een kom en mix tot een geheel. Voeg daarna ook de melk, de gesmolten boter en de eieren toe en mix weer goed door elkaar.
  5. Voeg als laatste de geraspte wortel en het gedroogde fruit toe en meng goed door elkaar. Doe het beslag in de tulbandvorm en strijk glad.
  6. Bak de cake 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na ongeveer 50 minuten of hij al gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt die er droog uit? Dan is de cake gaar.
  7. Maak de frosting terwijl de cake in de oven staat. Meng hiervoor de ingrediënten door elkaar en zet de frosting daarna in de koelkast.
  8. Laat de cake in de vorm afkoelen zodra hij uit de oven komt. Haal ‘m daarna uit de vorm en verdeel de frosting erover. Daarna kun je ‘m in plakjes snijden en serveren.

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten, en ook tijdens de feestdagen gaat het werk gewoon door. Om het kerstdiner gesmeerd te laten verlopen, is efficiënt boodschappen doen en recepten voorbereiden onmisbaar.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x budgetproof koken voor kerst.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!