In de rubriek Buitengewoon gaan we op bezoek bij zorg- en welzijncollega’s die ook na werk iets speciaals doen. Dit keer: Wesley Dylan Loos (33), jongerenwerker van beroep, en in zijn vrije tijd…
buitengewoon
'Het belangrijkste is dat jongeren hun stem vinden en die leren te gebruiken'
Zorgprofessionals staan dag in dag uit klaar voor het welzijn van anderen. En vaak vervullen ze die bijzondere rol na werktijd op een heel andere manier. Daarom gaan we in de rubriek Buitengewoon op bezoek bij zorg- en welzijncollega’s die ook na werk iets speciaals doen. Dit keer: Wesley Dylan Loos (33), jongerenwerker van beroep, en in zijn vrije tijd…
We willen de aandacht vestigen op het verhaal achter de mens en dat verhaal laten horen aan anderen
Wesley uit Dordrecht werkt al bijna elf jaar bij R-NEWT. Deze jongerenwerkorganisatie, met locaties in Zuid-Holland en Brabant, gelooft in gelijke kansen, en dan met name voor jongeren en kinderen voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is.
Alles draait om talentontwikkeling en dat is precies wat jongerenwerker Wesley probeert te doen, tijdens en na werktijd. Dagelijks gaat hij op pad om een vertrouwensband op te bouwen met jongeren. Het doel? Ze simpelweg een stapje verder brengen. Met zijn woordkunststichting, Letterrijk, doet hij hetzelfde. Ook met taal als tool.
Vertrouwensband
'Als jongerenwerker ben je niet alleen bezig met hangjongeren die overlast veroorzaken. Je gaat naar scholen, naar een bibliotheek, naar sportlocaties... En daar probeer je contact te leggen. Je probeert een vertrouwensband op te bouwen, te achterhalen wat er speelt en te checken wat de behoeftes zijn.
Is er iets op school? Zoekt iemand een stageplek of een vrijetijdsbesteding? Zijn er persoonlijke issues die besproken moeten worden? Daar kan en moet ik iets mee. Ik heb niet voor alles een oplossing, maar kan iedereen tenminste een stukkie verder brengen met mijn ervaring en contacten.'
- 1
- 2
- 3
- 4
Criminele groep
'Het werk kan wel zwaar zijn. De verhalen van de jongeren, hun ervaringen… Dat komt soms hard binnen. Ook kan het werk heel frustrerend zijn als je snel resultaat wilt zien. Je moet echt een lange adem hebben.
Ooit heb ik een jongen proberen te helpen uit het criminele wereldje te komen, maar om allerlei redenen koos hij toen toch voor zijn eigen pad. Een paar maanden geleden kwam ik hem tegen. Hij vertelde me: ‘Ik weet nog wat jij toen tegen mij hebt gezegd, en ik waardeer het.’ Het is uiteindelijk wel goed gekomen met hem. Soms is wat je tegen iemand zegt wel juist, maar niet op het juiste moment en valt het kwartje pas tien jaar later.'
Uitspreken
Voor Wesley begint alles bij praten. Bij het nadenken over het leven en problemen durven uitspreken. Met dat in het achterhoofd is het niet vreemd dat hij in zijn vrije tijd druk is met Stichting Letterrijk. Samen met twee kompanen, Elten Kiene en Derek Otte, houdt hij events met bijvoorbeeld spoken word optredens, begeleidt hij jong schrijftalent en organiseert hij ‘wordshops’ op scholen. Open voor iedereen die verder wil met taal.
Ik heb niet voor alles oplossing, maar kan iedereen tenminste een stukkie verder brengen
Een eigen stem vinden
'Stichting Letterrijk houdt zich bezig met hedendaagse woordkunst in de breedste zin van het woord. We willen de aandacht vestigen op het verhaal achter de mens en dat verhaal laten horen aan anderen. Met events als ‘Woorden Worden Zinnen’ en ‘Paginagroots’ bieden we een podium aan beginnende en gevorderde schrijvers. Mensen die zich aanmelden zijn niet zozeer jongeren die ik ontmoet op straat. Het zijn vooral studenten, werkende mensen en zzp’ers, allemaal met een voorliefde voor taal.
Het belangrijkste is dat jongeren hun stem vinden en die leren te gebruiken, niet alleen op een podium, maar ook in hun verdere leven.'
Vleugels
'In principe is mijn werk voor Letterrijk vergelijkbaar met mijn jongerenwerk. Bij het jongerenwerk gaat het vooral om aanwezig zijn en om talentontwikkeling. Bij Letterrijk brengen we mensen in aanraking met woordkunst en helpen we ze middels taal elkaar beter te begrijpen.
Het geeft me energie om vanaf de zijlijn te zien hoe jongeren zich ontwikkelen en groeien. Als ik ze van A naar B kan brengen en dat ze daarna hun vleugels uitslaan en verder vliegen in het leven, heb ik mijn werk gedaan.'