tips

Citroensap, ja! Billendoekjes, nee!

Gebruik jij de gootsteen of wc weleens als afvalbak? Ja? Oei! Dat komt al snel terecht in het grond- en oppervlaktewater. En hoe minder dat gebeurt, hoe schoner ons (drink)water blijft. We kunnen met z’n allen vissen en ander waterleven blijmaken met deze praktische tips. En uiteindelijk word je er zelf ook weer beter van! Hoe mooi is dat?

Tip 1. Met hetzelfde gemak...

Spoel niet alles door de gootsteen of het toilet. Schoonmaakdoekjes of billendoekjes? Doe het niet. Ook medicijnen, olie en frituurvet zijn not done. Verf, terpentine, zoutzuur en andere chemicaliën horen niet in het riool. Lever deze in bij de gemeente (klein chemisch afval). Dranken en vloeibare restjes eten mag je erdoor wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de biobak. Zeef groente en pasta uit de restjes soep of saus die je wegspoelt. Ook koffieprut en theebladeren horen in de biobak en niet in de gootsteen.

Tip 2. Wees wijs met autowassen

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin en op opritten en terrassen en was je auto niet op straat. Als je dat doet, stroomt een deel van het vuil met het water de rioolput in. Dat is een probleem als jouw gemeente een gescheiden afvoer heeft voor regenwater: het vuil stroomt dan met het schone regenwater direct het oppervlaktewater in. Daarom is het in sommige gemeentes (of wijken) ook verboden om je auto op straat te wassen.

Tip 3. Citroensap reinigt alles!

Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen. Je hebt echt niet altijd een chemische allesreiniger nodig om je huis fris te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld citroensap; een prima vervanging van bleekmiddel. De citroensap vernietigt bacteriën en ziektekiemen en zorgt ook nog eens voor een heerlijke frisse geur in huis. Of trek de fles olijfolie eens open voor het polijsten van hout en het loskrijgen van een rits die vastzit. Azijn is een perfect middel om schimmel of lastige vlekken te verwijderen Je kunt het ook gebruiken om je koffiezetter en waterkoker te ontkalken.

PFZW en Waterzekerheid

PFZW investeert jouw pensioengeld in bedrijven die zich inzetten in voldoende schoon water voor iedereen. Bijvoorbeeld in Xylem.