tips

Een voedingspatroon goed voor lijf én geest: 5 tips

Cliché, maar waar. Alles in het leven draait om balans, ook als het gaat om voeding. Balans betekent alleen niet dat je altijd ‘gezonde’ keuzes moet maken. Het gaat om de balans tussen voeding die voedzaam en goed voor je is, en voeding die misschien iets minder voedzaam is, maar waar je wel gelukkig van wordt. Wij geven je 5 tips om de balans te vinden tussen wat goed is voor je lijf en voor je geest. Wat ons gezond én gelukkig maakt.

Tip 1. Stapje voor stapje

Wil je verantwoordere keuzes maken in je voedingspatroon? Probeer het dan niet in één keer compleet om te gooien, maar doe het stapje voor stapje. Vervang bijvoorbeeld eerst de koekjes als tussendoortje voor een stuk fruit. Geef jezelf de tijd te wennen aan een verandering en neem daarna de volgende stap.

Vrouw eet appel achter laptop

Tip 2. Laat af en toe de teugels vieren

Houd je enorm van chocolade of kun je af en toe een pizza met salami niet weerstaan? Ga jezelf niet verbieden de dingen te eten waar je zo van geniet. Dus eet af en toe die pizza of dat stuk chocolade. Voedsel is er voor ons lichaam, maar zeker ook voor onze geest. Wees niet te streng voor jezelf en laat af en toe de teugels vieren.

Tip 3. Eet met aandacht

Je kent het vast wel. Op een drukke werkdag snel tussendoor lunchen. In de auto voor de deur van je volgende afspraak, of zelfs terwijl je nog snel wat werk wegwerkt. Door vluchtig te eten, ben je je minder bewust van wat je binnenkrijgt en is de kans groter dat je snel weer trek krijgt. Eet daarom met aandacht en neem – als het even kan – de tijd om van je maaltijd te genieten.

Happy colleagues having snack at break in office

Tip 4. ‘Gezond’ eten is lekker

‘Gezonde’ keuzes maken betekent niet dat je de hele dag moet leven op wortels, komkommer en sla. Voedzame producten zijn er in zoveel vormen, kleuren en smaken dat er voor iedereen iets tussen zit. Maak het jezelf makkelijk voedzame keuzes te maken door te ontdekken welke producten jij lekker vindt en maak daar je maaltijden mee klaar.

Tip 5. Het gaat niet om één, maar alle keuzes die je maakt

Nam je in plaats van een handje chips de halve zak of ben je toch bezweken voor dat frietje afgelopen weekend? Nou en! Je dag is niet verpest door die ene snack. Het gaat om de keuzes die je de rest van de dag maakt, en alle andere dagen van het jaar. Na dat frietje waar je van genoten hebt, pak je de draad gewoon weer op. Dat is balans!