tips

Eet je stress weg: 7 voedingstips

Ervaar jij soms stress? Je zult verbaasd zijn over wat je met eten kunt veranderen. Deze voedingsstoffen helpen je erbij. 7 tips!

Tip 1. Sinaasappel voor vitamine c

Vitamine C houdt je weerstand op orde waardoor je minder snel last hebt van stress. Ook helpt vitamine C bij het verminderen van het stresshormoon cortisol. Dit betekent dat je wel stress ervaart, maar dat je lichaam sneller kan ontstressen. Vooral citrusvruchten en rode paprika’s bevatten veel vitamine C.

Zowel een blij gevoel als goed slapen zijn heel belangrijk als je stress ervaart

Tip 2. Pure chocolade

Eet chocolade met minimaal een cacaogehalte van 70%. Het helpt je stress verminderen. Cacao is namelijk rijk aan tryptofaan. Deze voedingsstof zorgt er ten eerste voor dat je serotonine aanmaakt. Serotonine is het stofje dat je een blij gevoel geeft. Daarnaast zorgt tryptofaan voor de aanmaak van melatonine. Melatonine zorgt er weer voor dat je beter slaapt. Zowel een blij gevoel als goed slapen zijn heel belangrijk als je stress ervaart. Tryptofaan vind je trouwens ook in kwark, bananen, bruine rijst, zonnebloempitten, sesamzaad, noten en pompoenpitten.

Tip 3. Groene thee voor van alles

Als je stress ervaart, is het slim om in plaats van koffie en zwarte thee (waar veel cafeïne en theïne in zit) groene thee te drinken. In groene thee zitten aminozuren, flavonoïden, polyfenolen en catechinen. Dit klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk zorgen deze stoffen er net als vitamine C voor dat de hoeveelheid stresshormoon sneller teruggebracht wordt naar een normaal niveau.

Tip 4. Zalm voor omega 3

Vette vis bevat omega-3-vetzuren. Deze vetzuren noemen we ook wel natuurlijke antidepressiva, omdat omega 3 ervoor zorgt dat je minder cortisol (stresshormoon) aanmaakt. Je raakt dus minder snel gestrest. Daarnaast zorgt omega 3, net als cacao, voor de aanmaak van serotonine. Omega 3 zit ook in veel andere voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in walnoten, amandelen, aardbeien en frambozen.

Tip 5. Spinazie voor magnesium

Spinazie bevat veel magnesium. Je lichaam gebruikt magnesium bij de opbouw van spieren en botten. Als jij stress ervaart, zorgt magnesium ervoor dat je spieren en zenuwen kunnen blijven ontspannen en dat je bloeddruk op peil blijft. Heb je lang last van stress, dan kan je lichaam op een gegeven moment door de voorraad magnesium heen zijn. Als dit het geval is, kun je lichamelijke klachten krijgen. Magnesium zit trouwens ook in cashewnoten, amandelen, avocado (ook vol omega 3!) pruimen en vijgen.

zalm-spinazie-citroen.jpg

Tip 6. Broccoli voor vitamine B

Broccoli bevat veel vitamine B, wat je écht nodig hebt als je gespannen bent. Als je stress ervaart vreet je lichaam vitamine B terwijl dit belangrijk is voor de aanmaak van serotonine. Vitamine B zorgt er ook voor dat je bijnieren goed werken. Je bijnieren zijn bij stress hard aan het werk om de stress te reguleren. Daarnaast zorgt vitamine B voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je minder snel vermoeid bent. Andere vitamine-B-bommetjes zijn bananen, noten, zaden, zilvervliesrijst en bruine rijst, asperges, champignons, erwten, avocado’s en linzen.

Tip 7. Champignons voor zink

Eet champignons! Deze bevatten veel zink, dat een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling in je hersenen. Het is een van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor de opbouw van cellen in je lichaam en je weerstand. Geen fan van champignons? Goede alternatieven zijn groene bladgroenten, linzen, rundvlees, eieren, oesters, volkoren granen, pompoenpitten, amandelen en sesamzaad.