Eet je fit met Nien

Feestgerecht #1 Vanille chia-trifle met rood fruit

Het lijkt een toetje (en dat kun je er ook zeker van maken), maar met kerst kan het gewoon als ontbijt! Het smaakt lekker en ziet er ook nog eens heel creatief uit. En het is makkelijker dan je denkt...

Chiazaad is een van de bekendste superfoods. Het zit bomvol eiwitten, omega 3 en mineralen. Daarnaast is het een handig ingrediënt om te gebruiken bij het maken van toetjes of baksels als je geen ei wilt gebruiken. Door het te mengen met water of melk wordt het namelijk een dikke substantie en werkt het als bindmiddel.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor twee porties:

  • 2x 15 gram custard
  • 2x 200 milliliter (lactosevrije) halfvolle melk
  • 2x 130 gram (lactosevrije) kwark
  • 2x 15 gram suiker(vervanger)
  • 30 gram chiazaad
  • 60 milliliter water
  • 150 gram rood fruit (vers of uit de diepvries)
  • 1 theelepel vanille-aroma

Toppings: blauwe bessen, frambozen, bramen en kerstsprinkles

Let op: het custardmengsel maak je in twee keer, omdat je het warm aan de trifle toe moet voegen. Daarom heb je van deze ingrediënten twee porties van gelijke hoeveelheden nodig. Je kunt de trifle de avond van tevoren maken en tot de volgende ochtend in de koelkast bewaren.

Zo maak je het

Bereidingstijd: 60 minuten

  1. Pak twee glazen en verdeel in beide glazen 65 gram kwark netjes over de bodem; dit is het eerste laagje van de trifle
  2. Begin met het eerste deel van het custardmengsel. Zet hiervoor de glazen apart, pak een kom en roer daarin 15 gram suiker(vervanger) door 15 gram custard
  3. Meet twee eetlepels melk af, roer dit door het suiker- en custardmengsel en verwarm de rest van de melk (200 ml min twee eetlepels) in een steelpannetje
  4. Roer het custardmengsel langzaam door de melk in het steelpannetje en breng het geheel al roerend aan de kook
  5. Laat drie minuten zachtjes doorkoken verdeel het daarna over de kwark in de glazen
  6. Laat de trifle nu eerst 15 minuten buiten de koelkast afkoelen en zet het daarna nog 15 minuten in de koelkast
  7. Nu begin je aan het fruitmengsel met chiazaad. Meng hiervoor het chiazaad (30 gram) met het water (60 ml) en laat een paar minuten staan, zodat het een soort gelei wordt
  8. Doe het fruit (150 gram, vers of uit de diepvries) in een steelpannetje, voeg de vanille-aroma toe en verwarm het op laag vuur totdat het een fruitpapje wordt
  9. Roer tot slot het chiazaad door het fruitmengsel en verdeel het in tweeën; de ene helft gebruik je nu, de andere helft op een later moment
  10. Haal de glazen uit de koelkast en verdeel de helft van het fruitmengsel over de twee glazen (dat is dus een kwart van het totale fruitmengsel per glas)

  11. Maak nu het tweede deel van het custardmengsel. Hiervoor herhaal je stap 2 tot en met 5
  12. Verdeel daarna ook het overgebleven fruitmengsel over de glazen

Als het goed is, bestaat je trifle aan het eind uit de volgende laagjes: kwark, custard, fruitmengsel met chiazaad, custard, fruitmengsel met chiazaad. Voor het serveren kun je de trifle nog aftoppen met jouw favoriete toppings.

Meer feestgerechten?

Nienke laat zien dat je tijdens de feestdagen ook lekkers op tafel kunt toveren zonder urenlang te bakken, braden, stoven en grillen.

Lees meer

Over Nienke

Als verpleegkundige in de planbare zorg op de ambulance heeft Nienke onregelmatige werktijden. Dat ze tijdens de feestdagen met haar familie aan tafel zit, is daardoor niet zo vanzelfsprekend. Maar Nienke zou geen echte foodie zijn als ze daar geen oplossing voor had.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op online platform Goed Bezig zes keer per jaar haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x lekker en makkelijk voor de feestdagen.

Deel je recepten met ons!

Eet je fit met Nien

Heb je een feestgerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!