Als je houdt van zoet, kun je de appelflapjes eten als lunch. Het is net een pancake… Maar ze zijn ook lekker bij de koffie of thee (of thuis bij een glas champagne), of als toetje. Serveer ‘m dan met een beetje kwark en wat extra kaneel of met een bolletje vanille-ijs.
Eet je fit met Nien
Feestgerecht #2 Appelflapjes
Bij appelflappen denk je misschien snel aan de vettige nieuwjaarssnack. Maar Nienke maakt een verantwoorde versie van de appelflap. Iets minder calorieën; net zo lekker.
Boodschappenlijstje
Dit heb je nodig voor 8 tot 12 flappen
- 2 grote of 3 middelgrote appels
- 150 gram havermeel (of ander meel)
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 200 milliliter (plantaardige) melk
- 1 ei
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel suiker(vervanger)
- Sap van een halve citroen
- Een snufje zout
- Poedersuiker
Zo maak je het
Bereidingstijd: 45 minuten + 15 baktijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Je kunt nu ook alleen het beslag maken en de appelflapjes de volgende dag bakken. Dan heb je de oven nu niet nodig
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakjes van ongeveer twee centimeter dik
- Meng de kaneel met de suiker(vervanger) in een grote kom, bedek de plakjes appel aan beide kanten met het kaneelmengsel en leg ze apart op een bord
- Klop het ei los in een beslagkom, voeg er daarna het sap van de halve citroen en de melk aan toe en mix tot een geheel
- Meng het havermeel met het bakpoeder en het zout en voeg dit toe aan het eimengsel
- Het beslag is nu klaar. Je kunt dit een dag (afgedekt) in de koelkast bewaren en de flappen de volgende dag afbakken. Ga je de flapjes nu bakken? Verwarm dan wat olie of boter in de koekenpan
- Haal de appelringen met kaneel aan beide kanten door het beslag en bak ze daarna aan beide kanten kort in de pan
- Leg de gebakken appelringen daarna op de bakplaat, bak ze vijf minuten in de voorverwarmde oven aan één kant, draai ze om en bak ze nog vijf minuten aan de andere kant
Serveer de appelflapjes met een beetje kaneel, pindakaas, nootjes of – als je ‘m als snack eet – met een beetje poedersuiker
Meer feestgerechten?
Nienke laat zien dat je tijdens de feestdagen ook lekkers op tafel kunt toveren zonder urenlang te bakken, braden, stoven en grillen.
Lees meerOver Nienke
Als verpleegkundige in de planbare zorg op de ambulance heeft Nienke onregelmatige werktijden. Dat ze tijdens de feestdagen met haar familie aan tafel zit, is daardoor niet zo vanzelfsprekend. Maar Nienke zou geen echte foodie zijn als ze daar geen oplossing voor had.
Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op platform Goed Bezig zes keer per jaar haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x lekker en makkelijk voor de feestdagen.