tips

Zo krijg (en houd) je financieel overzicht

Financieel fit worden en blijven: hoe doe je dat? Een goed begin is om op de hoogte te zijn van hoeveel erin komt en hoeveel eruit gaat. Wij geven vijf tips voor het krijgen én houden van financieel overzicht. En die kunnen best wel eens van pas komen in deze dure tijden...

Tip 1. Maak je administratie op orde

Orde geeft rust én overzicht. Begin daarom met het sorteren van je (papieren) administratie. Bewaar je financiële administratie in een map met tabbladen. Open post over geldzaken zodra het op de mat valt en doe er meteen iets mee: betaal als dat nodig is en stop het in de map. Bij veel organisaties kun je aangeven dat je je post alleen nog digitaal wilt ontvangen. Dat scheelt papierwerk. Ook kun je veel rekeningen automatisch betalen, zodat je er zelf geen werk aan hebt. En zo kan je het ook niet uitstellen! Want van uitstellen komt...?

'Trek aan de bel zodra je een betaling vooruit moet schuiven'

Boodschappen, benzine, energie… Ons levensonderhoud wordt duurder en steeds meer mensen hebben financiële problemen. Projectleider en jongerencoach Daniëlle vertelt over oorzaken van deze problemen én geeft tips om schulden te voorkomen.

Lees meer

Tip 2. Krijg inzicht in je geldzaken

Haak je normaal gesproken af wanneer het over financiën gaat? Snappen we! Maar om erachter te komen waar je eventueel op kunt besparen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er op je rekening gebeurt. Dat kan door regelmatig je rekening te bekijken of met behulp van een app, zoals Toshl Financiën. Je koppelt de app aan je bankrekening en je uitgaven en inkomsten worden automatisch op categorie ingedeeld. Zo zie je in één oogopslag waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel op kunt besparen. 

Tip 3. Stel spaardoelen op

Zo, je geldzaken zijn inzichtelijk én op orde. Nu kan het echte werk beginnen: sparen. Sparen wordt nog concreter als je het met een doel doet. Bijvoorbeeld voor een welverdiende vakantie, een nieuwe auto of – iets minder leuk – om de energierekening te betalen. Wees vervolgens ook niet bang je gespaarde geld daar daadwerkelijk aan uit te geven. Als je maandelijks spaart, vul je je spaarrekening immers weer aan. Benieuwd wat de hoogte van jouw buffer kan zijn? Met de BufferBerekenaar van het Nibud reken je uit welk bedrag past bij jouw leefsituatie. 

Tip 4. Kom in actie

Nu je je spaardoelen hebt bepaald, kun je acties aan deze doelen koppelen. Zie je in je uitgavenoverzicht dat je meer geld dan nodig uitgeeft aan kleding? Maak dan met jezelf een afspraak dat je bijvoorbeeld maandelijks €50 minder aan kleding uitgeeft en de rest reserveert voor een van je spaardoelen. In het begin kan het lastig zijn om je uitgavenpatroon aan te passen, totdat je het resultaat op je bankrekening ziet…

Tip 5. Check hoe je ervoor staat

Door iedere maand je inkomsten, uitgaven en de tussenstand van je spaardoelen te bekijken, houd je grip op je geld. Merk je na een paar maanden dat een bedrag dat je voor een bepaalde uitgavencategorie had begroot niet realistisch is? Stel deze dan bij, zodat het houden van financieel overzicht leuk blijft en vol te houden is! En houd ook rekening met veranderingen in je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld als je wisselt van baan of als je gaat verhuizen. Of... bij stijgende prijzen in de supermarkt of op je energierekening.