PFZW

Checklist

Zo krijg (en houd) je financieel overzicht

Financieel fit worden en blijven: hoe doe je dat? Het heeft niets te maken met veel of weinig verdienen. Wel met of je weet hoeveel erin komt en hoeveel eruit gaat. Wij geven vijf tips voor het krijgen én houden van financieel overzicht.

Tip #1 Maak je administratie op orde

Orde geeft rust én overzicht. Begin daarom met het sorteren van je (papieren) administratie, bijvoorbeeld op onderwerp of organisatie. Bewaar je financiële administratie in een map met tabbladen. Open post over geldzaken zodra het op de mat valt en doe er meteen iets mee: betaal als dat nodig is en stop het in de map. Bij veel organisaties kun je tegenwoordig aangeven dat je je post alleen nog digitaal wilt ontvangen. Dat scheelt papierwerk. Ook kun je veel rekeningen automatisch betalen, zodat je er zelf geen werk aan hebt.

Meer weten?

Wil je meer tips om financieel fitter en wijzer te worden? Lees dan ook het interview met budgetcoach Eef van Opdorp.

Lees meer

Tip #2 Krijg inzicht in je geldzaken

Haak je normaal gesproken bij het woord ‘begroting’ af? Snappen we! Maar om erachter te komen waar je eventueel op kunt besparen, is het belangrijk om te weten wat er op je rekening wordt af- en bijgeboekt. Dat kan door regelmatig je rekening te bekijken of met behulp van een app, zoals Toshl Financiën. Je koppelt de app aan je bankrekening en je uitgaven en inkomsten worden automatisch op categorie ingedeeld. Zo zie je in één oogopslag waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel op kunt besparen. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Tip #3 Stel spaardoelen op

Zo, je geldzaken zijn inzichtelijk én op orde. Nu kan het leuke werk beginnen: sparen. Sparen wordt nog leuker als je het met een doel doet. Bijvoorbeeld voor een welverdiende vakantie, een nieuwe auto of – iets minder leuk – als de wasmachine het onverwacht begeeft. Wees vervolgens ook niet bang je gespaarde geld daar daadwerkelijk aan uit te geven. Als je maandelijks spaart, vul je je spaarrekening immers weer aan. Benieuwd wat de hoogte van jouw buffer zou moeten zijn? Met de BufferBerekenaar van het Nibud kun je uitrekenen welk bedrag past bij jouw leefsituatie. 

 Tip #4 Kom in actie

Nu je je spaardoelen hebt bepaald, kun je acties aan deze doelen koppelen. Zie je in je uitgavenoverzicht dat je meer geld dan nodig uitgeeft aan kleding? Maak dan met jezelf een afspraak dat je bijvoorbeeld maandelijks €50 minder aan kleding uitgeeft en de rest reserveert voor een van je spaardoelen. In het begin kan het lastig zijn om je uitgavenpatroon aan te passen, totdat je het resultaat op je bankrekening ziet…

Tip #5 Check hoe je ervoor staat

Door iedere maand je inkomsten, uitgaven en de tussenstand van je spaardoelen te bekijken, houd je grip op je geld. Merk je na een paar maanden dat een bedrag dat je voor een bepaalde uitgavencategorie had begroot niet realistisch is? Stel deze dan bij, zodat het houden van financieel overzicht leuk blijft en vol te houden is! En houd ook rekening met veranderingen in je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld als je wisselt van baan of als je gaat verhuizen.

Misschien vind je dit ook leuk: