de expert

Gynaecologe Ginny geeft tips om je hormonen in balans te houden

Regelmatig zag gynaecologe Ginny Chamorro (51) vrouwen op haar poli die last hadden van vage klachten: vermoeidheid, prikkelbaarheid, een opgeblazen buik. Vaak een gevolg van hormonen die uit balans zijn. Ze verdiepte zich in orthomoleculaire geneeskunde om deze vrouwen holistisch te helpen. Aan Goed Bezig vertelt ze wat jij kan doen om je hormonen in balans te krijgen en houden.

Waarom besloot je je te verdiepen in orthomoleculaire geneeskunde?

‘Er kwamen op mijn poli regelmatig vrouwen met klachten waar ik niet concreet iets aan kon doen. Ze hadden bijvoorbeeld overgangsklachten, zaten niet lekker in hun vel, voelden zich prikkelbaar of hadden last van een opgeblazen buik. Ik kon wel een aantal tools inzetten, zoals de anticonceptiepil of antidepressiva voorschrijven, maar dat hielp niet altijd. Als zo’n cliënt dan de deur uitliep, voelde dat heel onbevredigend: ik ben nota bene vrouwendokter, dacht ik dan. Ik zie waar ze mee zit, en toch kan ik haar niet helpen. Toen besloot ik een orthomoleculaire studie te volgen, om me meer te verdiepen in hormonen en leefstijl. Daar ontdekte ik: de invloed van de leefstijl van vrouwen op het ontstaan en verdwijnen van vrouwenklachten is enorm.’

En toen besloot je een eigen praktijk te openen?

‘Ja. Eerst huurde ik een kamertje bij een huisartsenpraktijk, waar ik vrouwen kon ontvangen, maar tijdens de Covid-pandemie ging ik over op online consulten en dat doe ik nu nog steeds. Tijdens die consulten geef ik vrouwen veel inzicht in hun hormoonbalans en de stappen die ze kunnen zetten om deze te verbeteren. Ik ben dol op de doelgroep die ik behandel, want vrouwen zijn vaak enorm leergierig en staan erg open voor wat ze kunnen veranderen in hun leefstijl. Ze verlangen naar regie over hun leven, kapitein zijn op hun eigen schip. En daar help ik ze mee.’

Ginny Chamorro (51)

Gynaecoloog

Ginny Chamorro (51) is gynaecoloog bij de internationale Acibadem kliniek in Amsterdam en geeft in haar eigen praktijk ‘Dr GYNN’ hormoonadvies. Je kunt haar volgen op Instagram.

Hoe doe je dat precies?

‘Mijn cliënten houden voor een consult een dagboek bij, waarin ze vastleggen hoe ze eten, slapen, bewegen en zich voelen. Ook vullen ze een uitgebreide vragenlijst in. Daar haal ik veel informatie uit. Ik geef ze inzicht in hun hormoonbalans en leer ze waar de verschillende hormonen verantwoordelijk voor zijn. Ook kijken we naar welke concrete stappen zij kunnen zetten om hun leefstijl te verbeteren. En wanneer ze die veranderingen aanbrengen, merken ze vaak al gauw: dit werkt. En voelen ze zich lekkerder in hun vel.’

'Als je uit balans bent, zoek je naar een nieuwe balans'

Alle ballen in de lucht houden; het valt niet mee. Simon Hay (43) weet er alles van, met een groot gezin, een drukke baan én een studie. Hoe weet hij toch de balans te houden?

Lees meer

Kun je een aantal tips geven, die van grote invloed zijn op je leefstijl en dus hormoonbalans?

‘Absoluut. Allereerst is stress een grote boosdoener. We leven in een snelle wereld, iedereen verlangt van alles van elkaar, maar bovenal van zichzelf. Meer rust inbouwen in je agenda en tijd voor jezelf nemen is heel belangrijk. Wat ik ook iedere vrouw wil meegeven: luister naar je lichaam. Ze zeggen niet voor niks: eerst zal je lichaam fluisteren, en als je niet luistert, zal het schreeuwen. Neem de signalen van je lijf serieus. Als je elke dag wakker wordt met hoofdpijn, of je menstruatie blijft uit, dan vertelt je lichaam je iets. Je menstruatiecyclus vertelt je ook een hoop - is die regelmatig, heb je veel klachten tijdens je menstruatie? Blijf vooral niet lopen met allerlei (vage) klachten, er is vaak een hoop aan te doen.

'Neem de signalen van je lijf serieus'

En dan is er natuurlijk nog de invloed van voeding en beweging. Het mediterrane dieet is heel goed voor de vrouwelijke hormoonbalans - voeding die uit de zee komt (zoals vis en zeewier), olijven, olijfolie, fruit, verschillende soorten groenten. Dit voedsel doet wonderen voor je darmen en dat werkt positief op je hormonen.

Als je vrouwen één advies mocht geven, iets waar ze vandaag nog mee kunnen beginnen, wat zou je dan adviseren?

‘Zet een dik kruis in je agenda voor je lunchpauze en reserveer dat uur voor jezelf. Maak lekker eten voor jezelf klaar, met veel verse groenten, en spendeer dat uur met iemand bij wie je je fijn voelt en die je aan het lachen maakt. Prettig gezelschap zorgt voor oxytocine, het knuffelhormoon, wat enorm stressverminderend werkt. Na dat uur barst je weer van energie en heb je enorme winst geboekt voor je hormoonbalans.’

Krijg je hormonen weer in balans

Ginny’s tips:

  1. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust wanneer je moe bent.
  2. Beweeg voldoende. Ga tijdens je lunchpauze lekker naar buiten om te wandelen.
  3. Eet wat er uit de zee komt, zoals vis of zeewier.
  4. Gebruik goede vetten zoals olijven en olijfolie, die zorgen voor een gezonde balans tussen oestrogeen en progesteron.
  5. Eet veel verschillende groenten, dit helpt om je darmen gezond te houden.
  6. Neem regelmatig tijd voor jezelf. Plan momenten in waarop je helemaal niets hoeft.