tips

Kom lekker in beweging: drie wandelroutes langs oude zorginstellingen

Om fit, gezond en ontspannen te blijven, is het belangrijk dat we genoeg bewegen. Daarvoor hoef je echt niet altijd naar de sportschool. Door te wandelen verlagen we ons stressniveau. Zeker als je dat doet in een prachtige omgeving. Wij selecteerden drie mooie wandelroutes voor je langs oude zorginstellingen. Ook bijzonder: twee daarvan zijn nog steeds in gebruik. En bij de derde drink je tegenwoordig een lekkere kop koffie.

Tip 1. De Gestichtsroute rondom het voormalige ziekenhuis van Veenhuizen

In het Drentse Veenhuizen kun je echt genieten als je van wandelen houdt. Er zijn daar vijf gemarkeerde wandelingen uitgezet én het dorp is sinds 2021 zelfs Unesco Werelderfgoed. Wij vonden de Gestichtsroute rondom het voormalig ziekenhuis de leukste route. Het is een kort rondje, 2,2 kilometer, maar hartstikke afwisselend. Je ziet het oude hospitaal, dat gebouwd werd in 1893, het lijkenhuisje en de oude keuken. Het ziekenhuis wordt tegenwoordig gebruikt als hotel-restaurant. Je kunt er overnachten in één van de voormalige dienstwoningen. Of een lekkere kop koffie drinken, als je uitgewandeld bent. 

Hoe weet ik hoeveel pensioen voor mij is opgebouwd?

Ken je MijnPFZW al? Dat is jouw persoonlijke pagina. Daarop staat hoeveel pensioen je ongeveer kunt verwachten als je later van je oude dag gaat genieten.

Lees meer

Tip 2. De Psychiatrieroute in Venray

Ook in Limburg kun je prachtige wandelingen maken. Zoals langs het Vincent van Gogh Instituut voor geestelijke gezondheidszorg. Deze instelling kende vroeger twee locaties: het St. Servatius  en St. Anna. Bij het St. Servatius werden alleen mannen opgenomen en bij het St. Anna alleen vrouwen. Bijzonder is dat de twee instellingen volledig zelfvoorzienend waren. De patiënten werkten mee in de boerderij, slagerij, wasserij, kleermakerij, mattenmakerij en bakkerij. De instellingen waren eigen, kleine wereldjes op zich. De route is 6 kilometer en laat een mooi stuk van Venray en zijn rijke geschiedenis in de geestelijke gezondheidszorg zien. 

Tip 3. Een flinke wandeling langs een oud sanatorium in Hellendoorn

Heb je zin om flink de benen te strekken? Dan ben je in het Overijsselse Hellendoorn aan het juiste adres. Er is hier een 18 kilometer lange wandelroute voor je uitgestippeld. Je loopt langs allerlei oude fabrieken én een prachtig voormalig sanatorium. In het voormalige sanatorium, dat vroeger Krönnenzommer heette, werden mensen met tuberculose behandeld. De frisse boslucht bovenop de Hellendoornse Berg deed de patiënten goed, was de gedachte. Tegenwoordig is het mooie pand een verpleeghuis voor mensen met dementie. Langs het gebouw loopt een heerlijke wandelroute, vol bos- en zandpaadjes.