de expert
Wandelen suf? Niet volgens wandelcoach Wulan
Van alle tips om stresshormonen uit je lichaam te krijgen, is wandelen misschien wel de meest succesvolle. Als zorgmedewerker ben je al veel in beweging, maar wandelen in de buitenlucht is extra effectief. Wandelcoach Wulan Dumatubun vertelt wat wandelen fysiek én mentaal met je doet.
Wat gebeurt er met je lichaam als je aan de wandel gaat?
“Je hartslag versnelt en je spieren gaan aan het werk. Je focus verplaatst daardoor van je hoofd naar je lichaam. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat beweging, en dan met name in de buitenlucht, goed is voor je hersenen. Als je beweegt, worden er “gelukshormonen” in je lichaam aangemaakt, waardoor je je beter gaat voelen. Hardlopers hebben het ook: de runners high. Na afloop voel je je sterk en vol van leven. Bij wandelen werkt het ook zo, maar dan met iets minder fysieke inspanning.”
Hoe werkt dat bij jou?
“Als ik een emotie voel, probeer ik daar geen oplossing voor te bedenken, maar laat het over me heen komen. Tijdens het lopen wordt die emotie langzaam kleiner, minder heftig. Ik denk dat het komt omdat je in een omgeving bent waar je zintuigen geprikkeld worden. Door het groen, de geuren en de wind gaat er minder energie naar je gedachten. Door het wandelen voel ik me sterker. Ik heb iets gevonden waarmee ik afstand kan nemen van mijn gepieker.”
Hoe pas je wandelen in een drukke werkdag?
“Ga in je pauze even naar buiten. Ook als het regent of waait. Het is belangrijk om letterlijk even uit je werkomgeving te stappen. Alleen al van het zien van zoveel kleuren groen in de natuur krijgt je humeur een oppepper. Dat is fijn voor jezelf, maar ook voor je collega’s.”
Verbetert buiten wandelen ook je concentratie?
“Absoluut. Als je wandelt, wordt je brein leger. Het hoeft even niet op scherp te staan. Daarmee creëer je ruimte in je hoofd en kun je je daarna beter concentreren. Maar onderschat ook het wandelingetje naar de koffieautomaat niet. Loop er niet snel en doelgericht naartoe, maar vertraag een beetje en focus op je ademhaling. Adem bijvoorbeeld in twee stappen in en in twee stappen uit. Dit kun je ook doen als je naar je auto loopt. Kies iedere dag een aantal momenten waarop je even vertraagt en niet al bezig bent met wat je daarna gaat doen.”
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die wandelen maar suf vinden?
“Wandelen maakt gelukkig. En je hebt er eigenlijk niks voor nodig. Behalve misschien een goed paar wandelschoenen als je langer onderweg bent. Je kunt het alleen doen, met een vriend of vriendin of met de hond. Het enige dat je hoeft te doen, is de deur uitstappen. Ik weet zeker dat je een gelukkiger mens bent als je terugkomt.”