PFZW

Eet je fit met Nien

Lunchtip #4: Honingwafels met meloen

Zoetekauwen opgelet! Deze lunch heeft het beste van twee werelden: zoet door de honing en meloen, maar vullend en rijk aan vezels door de havermout en eiwitpoeder.

Nienke gebruikt voor de topping van deze wafels jam en meloen, maar heb je liever iets anders zoets? Probeer ze ook eens met chocoladepasta (en nootjes) of pindakaas en banaan.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 4 wafels:

  • 25 gram havermout
  • 25 gram amandelmeel
  • 40 gram eiwitpoeder (Nienke gebruikt vanille)
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • 2 tl honing
  • Snufje zout
  • (Kokos)olie om het wafelijzer mee in te vetten
  • Voor de zoetekauw: vanille aroma
  • Wafelijzer
  • Mixer
  • Blender of keukenmachine

Voor de toppings:

  • 10 tot 12 stukjes honingmeloen
  • 2 el jam (Nienke gebruikt abrikozen fruitspread)
  • 1 tl bindmiddel (bijvoorbeeld maizena)
  • Optioneel: yoghurt of kwark

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 15 minuten baktijd

  1. Maal de havermout en het amandelmeel fijn in de blender of keukenmachine
  2. Voeg het eiwitpoeder, bakpoeder en een snufje zout toe en mix goed door elkaar
  3. Meng in een andere kom de eieren, melk en honing goed door elkaar
  4. Voeg de droge ingrediënten samen met de natte ingrediënten en mix tot een egaal beslag
  5. Houd je van zoet? Dan kun je nu eventueel nog wat vanille aroma toevoegen
  6. Verwarm het wafelijzer, vet deze in met (kokos)olie en verdeel per wafel één grote eetlepel beslag over het wafelijzer
  7. Bak de wafel totdat deze goudbruin is; je kunt ze eventueel tussendoor een keer draaien
  8. Bak zo ook de rest van de wafels

Tip #1: tijdens het bakken kun je de wafels warmhouden in een pan op de warmhoudpit of op een afgedekt bord.

Terwijl de wafels in het wafelijzer bruin worden, kun je alvast de toppings maken. Heb je een hele meloen gekocht? Maak deze dan eerst schoon en snijd in stukjes. Doe daarna de jam in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Voeg 1 tl bindmiddel toe en roer goed door. Doe daarna de stukjes meloen erbij en laat twee minuten pruttelen.

Als je gelijk aan tafel gaat, stapel je de wafels op een bord en giet je er het jammengsel met de stukjes meloen over. Je kunt er ook nog een schep yoghurt of kwark bij doen als je dat lekker vindt.

Neem je de wafels de volgende dag mee naar je werk? Laat ze dan afkoelen en bewaar ze daarna in een bakje of een stuk folie in de koelkast. Het jammengsel met meloen kun je, zodra het is afgekoeld, ook in een bakje in de koelkast bewaren. 

Tip #2: je kunt ook alvast een voorraadje wafels maken en ze in de vriezer bewaren. Lekker makkelijk als je zin hebt in een zoete lunch! Dan haal je ze de avond van tevoren gewoon uit de vriezer om te ontdooien.

Over Nienke

Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de planbare zorg op de ambulance werkt Nienke vaak onregelmatig. De ene dag is ze thuis en heeft ze tijd voor een uitgebreide lunch, de andere keer is ze onderweg of eet ze tussen de bedrijven door. Toch zorgt ze altijd voor een voedzame maaltijd, waarmee ze genoeg energie heeft om ook de rest van de dag weer scherp aan het werk te gaan.

Voeding is, naast de zorg, Nienkes grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. Op online platform Goed Bezig deelt Nienke zes keer per jaar haar favoriete gerechten in de serie Eet je fit met Nien.

Deel jouw tussendoortje

Eet je fit met Nien

Heb je een lunchgerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen en @foodnien!

Misschien vind je dit ook leuk: