eet je fit met nien

Lunchtip #1: Springrolls met groenten en garnalen

Een lichte lunch die ook nog eens heel voedzaam is. Met springrolls kun je eindeloos variëren. Eet ze met vlees, vis of helemaal vegetarisch. Je kunt ze zelfs vullen met de restjes die je aan het einde van de week nog in de koelkast hebt liggen.

Het Voedingscentrum adviseert om per dag minimaal 250 gram groenten te eten. Als je dat alleen bij je avondeten doet, kan dat best een uitdaging zijn. Met deze springrolls heb je een deel van jouw portie al binnen!

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor zes springrolls:

  • 6 rijstvellen
  • 75 gram (gekookte) garnalen en/of 75 gram gerookte kip
  • ¼ komkommer
  • 50 gram taugé
  • 50 gram peen julienne
  • 50 gram gesneden rode kool
  • ½ avocado
  • Een paar blaadjes sla
  • Sesamzaad voor de garnering
  • Een paar druppels limoensap

Voor het sausje:

  • Een scheutje sojasaus
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel honing of agavesiroop

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Besprenkel de garnalen met een beetje limoensap
  2. Snijd de gerookte kip, de komkommer en avocado in dunne reepjes
  3. Dompel de rijstvellen ongeveer 30 seconden onder in een bak water (tot ze zacht zijn)
  4. Leg de rijstvellen op het aanrecht of een snijplank en leg in het midden een paar garnalen of een paar stukjes gerookte kip
  5. Vul aan met komkommer, avocado, peen julienne, rode kool en een beetje sla en strooi er wat sesamzaadjes overheen
  6. Vouw de zijkanten van het rijstvel over de vulling, doe dat ook met de onderkant en rol de springroll op
  7. Herhaal dit totdat je alle rijstvellen hebt gebruikt

Om het sausje te maken, meng je alle ingrediënten door elkaar. Van deze springrolls met verse ingrediënten, zoals kip en garnalen, kun je misschien zelfs twee keer lunchen. In de koelkast kun je ze wel twee dagen bewaren. Doe dat in een afgesloten bakje en bewaar de saus in een apart bakje. Daar kun je ze vervolgens tijdens de lunch lekker in dippen!

Tip: als je liever vegetarisch eet, kun je ook een gebakken ei proberen. Deze kun je, net als de garnalen en kip, gewoon in reepjes snijden. Of alvast scramblen in de pan, net zo makkelijk.

Ontdek ook de andere lunchtips van Nienke

Wil je wel wat meer variatie in je lunch, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet doen? Nienke geeft je 5 tips.

Lees meer

Over Nienke

Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de planbare zorg op de ambulance werkt Nienke vaak onregelmatig. De ene dag is ze thuis en heeft ze tijd voor een uitgebreide lunch, de andere keer is ze onderweg of eet ze tussen de bedrijven door. Toch zorgt ze altijd voor een voedzame maaltijd, waarmee ze genoeg energie heeft om ook de rest van de dag weer scherp aan het werk te gaan.

Voeding is, naast de zorg, Nienkes grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. 

Deel jouw tussendoortje

Eet je fit met Nien

Heb je een lunchgerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen en @foodnien!