Nienke gebruikt voor dit knäckebröd zonnebloempitten, lijnzaad en pompoenpitten. Pitten en zaden zijn heel voedzaam. Ze bevatten veel eiwitten, vezels en onverzadigde vetten, net zoals noten.
eet je fit met nien
Lunchtip #5 Zelfgemaakt knäckebröd
Ben jij ook zo’n fan van crackers? Nienke ook! En nóg lekkerder zijn ze als je ze zelf maakt. Daarna kun je ze beleggen met wat je maar lekker vindt: hartig, zoet, vlees of hummus.
Boodschappenlijstje
Dit heb je nodig voor 24 crackers:
- 60 gram zonnebloempitten
- 50 gram lijnzaad
- 50 gram pompoenpitten
- 100 gram havervlokken
- 100 gram roggemeel
- 26 gram eiwitpoeder
- 225 ml (lauw)warm water
- Deegroller
- Optioneel: een beetje bloem om de deegroller mee te bestuiven
Zo maak je het
Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier
- Mix de zonnebloempitten, het lijnzaad, de pompoenpitten, havervlokken, roggemeel en eiwitpoeder door elkaar en voeg als laatst het water toe
- Meng het beslag goed door elkaar – met je handen of in de keukenmachine
- Verdeel het mengsel in twee gelijke delen, leg op het bakpapier en druk het voorzichtig plat
- Bestuif de deegroller met een beetje bloem en rol daarmee beide plakken deeg tot een plak van ongeveer 2 millimeter dik (je kunt ook een bakpapier over het deeg leggen en daar overheen rollen, zodat je deegroller niet blijft plakken)
- Snijd het deeg met een scherp mes in stukken; ongeveer 12 per plak deeg
- Zet de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak de crackers 25 tot 30 minuten totdat ze goudbruin en knapperig zijn
In een afgesloten bak kun je je zelfgemaakte knäckebröd tot wel twee weken bewaren.
Variatietip: je kunt ook nog pitten of zaden toevoegen zodra je het deeg hebt uitgerold. Of experimenteer eens met kruiden voor wat extra pit!
Ontdek ook de andere lunchtips van Nienke
Wil je wel wat meer variatie in je lunch, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet doen? Nienke geeft je 5 tips.
Lees meerOver Nienke
Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de planbare zorg op de ambulance werkt Nienke vaak onregelmatig. De ene dag is ze thuis en heeft ze tijd voor een uitgebreide lunch, de andere keer is ze onderweg of eet ze tussen de bedrijven door. Toch zorgt ze altijd voor een voedzame maaltijd, waarmee ze genoeg energie heeft om ook de rest van de dag weer scherp aan het werk te gaan.
Voeding is, naast de zorg, Nienkes grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten.