PFZW

Eet je fit met Nien

Ontbijt #2: Gezonde scones

Je kent ze vast wel… De Engelse scones met room en jam bij de high tea. Nienke gaf er haar eigen draai aan: iets gezonder, maar net zo lekker.

Deze scones zijn heerlijk voor een uitgebreid ontbijt, maar ook geschikt als je minder tijd hebt. Na het bakken kun je ze namelijk gewoon invriezen. Ideaal als je een vroege dienst hebt en snel wilt ontbijten, maar wel zin hebt in iets lekkers. Dan haal je ze de avond van tevoren gewoon uit de vriezer. Tip: probeer eens een schepje cottage cheese naast de aardbeienjam. Dat vult nog beter!

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor tien grote of twaalf kleine scones

  • 300 gram (spelt)bloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • 25 gram eiwitpoeder naar keuze (Nienke gebruikt vanille)
  • 2 tl kaneel
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 30 ml zonnebloemolie
  • 120 ml melk naar keuze (Nienke gebruikt havermelk)
  • 100 gram appelmoes zonder suiker
  • 2 eieren
  • 50 gram rozijnen
  • 2 el suiker(vervanger) of vanillesuiker
  • Snufje zout

    Voor de aardbeienjam:
  • 200 gram aardbeien (vers of uit de diepvries)
  • 2 tot 3 el chiazaad
  • Optioneel: honing of agavesiroop

Optioneel: cottage cheese

Zo maak je de scones

Bereidingstijd scones: 25 minuten + 15 minuten oventijd
Bereidingstijd aardbeienjam: 10 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
2. Mix de melk samen met de eieren en de appelmoes in de blender of in een kom met een garde
3. Meng in een andere kom de bloem, het meel, bakpoeder, eiwitpoeder, vanillesuiker en zout door elkaar
4. Houd twee eetlepels van het ei- en melkmengsel apart en voeg de rest samen met de zonnebloemolie en de rozijnen bij de gemixte, droge ingrediënten
5. Kneed tot een soepel geheel, verdeel het deeg in tien of twaalf gelijke bollen en druk deze een beetje plat
6. Leg de scones op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het eimengsel dat je apart hebt gezet
7. Bak de scones in vijftien minuten gaar en goudbruin en laat daarna afkoelen

Eet je de scones gelijk op of eet je ze de volgende ochtend? Dan kun je ook alvast de aardbeienjam maken. Deze kun je afgedekt ongeveer vier dagen in de koelkast bewaren.

Zo maak je de aardbeienjam

1. Verwarm de aardbeien vijf minuten in een pannetje op het fornuis en prak ze daarna fijn met een vork
2. Voeg het chiazaad toe en honing of agavesiroop naar smaak
3. Laat vijf minuten rusten. Is de jam te dun? Voeg dan nog wat chiazaad toe. Liever wat dunnere jam? Doe er dan een beetje water bij

Vervolgens bewaar je de jam tot de volgende ochtend in een bakje in de koelkast. Zodra de scones zijn afgekoeld, zet je ook die in de koelkast voor de volgende dag. ’s Ochtends kun je ze gelijk opeten of meenemen naar je werk.

Eet je de scones pas op een later moment? Doe ze dan afgekoeld in een diepvrieszakje en vries ze in. Haal ze de avond van tevoren uit de vriezer en de volgende ochtend heb je heerlijke verse scones die je kunt aftoppen met de zelfgemaakte jam.

Over Nienke

Nienke woont op een boerderij en is vaak buiten te vinden. Door haar actieve leefstijl leerde ze al vroeg hoe belangrijk het is om voedzaam te eten. Én hoe handig het is om haar eten voor te bereiden. Voor haar werk, maar ook als ze ’s ochtends vroeg met haar paard op pad gaat voor springwedstrijden.

Nienke werkt als verpleegkundige in ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede en draait diensten in de planbare zorg op de ambulance. Voeding is een grote passie en op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. Op online platform Goed Bezig deelt Nienke zes keer per jaar haar favoriete gerechten in de serie Eet je fit met Nien.

Deel jouw ontbijtcreatie

Eet je fit met Nien

Heb je een ontbijtje van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen en @foodnien!

Misschien vind je dit ook leuk: