tips

Sparen voor later: met deze makkelijke tips lukt het jou ook

Sparen is uitdagend, maar zeker niet onbelangrijk. Bereid je financieel goed voor op de toekomst met deze handige spaartips.

Tip 1. Maak het jezelf makkelijk met automatisch sparen

Onderzoek laat zien: stel je automatisch sparen in, dan spaar je meer dan mensen die dat niet doen. Je hebt er geen stress van, je mist het niet en je spaart zo ‘onzichtbaar’ je doel bij elkaar. Bijvoorbeeld voor je pensioen of een grote uitgave in huis.

Tip 2. Zorg voor overzicht in je geldzaken

Hoeveel je kunt sparen is afhankelijk van wat er binnenkomt en wat je uitgeeft per maand. Heb jij zicht op je inkomsten en uitgaven? Kijk eens drie maanden terug in je online afschriften. Reken uit hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan vaste lasten en andere (terugkerende) uitgaven. Alles op een rijtje gezet? Je ziet dan hoeveel je per maand overhoudt. Nu kun je je spaarbedrag bepalen. 

Vader en dochter met laptop pasje en geld aan tafel

Tip 3. Spaar samen met je kind

Sparen voor iets belangrijks is soms best een uitdaging. Wie kinderen heeft, heeft wel een voordeel. Je kunt namelijk samen met je kind sparen. Kinderen volgen je goede voorbeeld. Bedenk een kleine beloning voor een behaald doel: dat maakt samen sparen ook nog eens leuk.

Tip 4. Waarop kun je besparen?

Elke maand heb je terugkerende uitgaven, zoals boodschappen, kleding of benzine voor je auto. Deze uitgaven zijn geen vast bedrag per maand. Je kunt hier misschien op besparen door er wél een vast bedrag per maand van te maken. Kijk ook of je abonnementen hebt die je niet echt nodig hebt. Wist je dat regelmatig overstappen met internet, energie of zorgverzekering ook geld oplevert? Elke euro die je bespaart, kun je sparen!

Twee handen stoppen 10 euro in spaarvarken

Tip 5. Kies voor duurzame alternatieven

Probeer wanneer je iets nieuws wilt kopen, te bedenken of je het echt nodig hebt. Kan het wachten tot een maand waarin je meer geld hebt? Of is er een groener alternatief zoals reparatie of tweedehands? Zo ben je vaak goedkoper uit en maak je ook nog een betere keus. Geld dat je niet uitgeeft, kan naar je spaarrekening.

Tip 6. Maak een spaarplan

Een tip van budgetcoach Danitia: ‘Als je geldzaken voor het grootste gedeelte op orde zijn, dan kun je aan de slag met een spaarplan. De truc om sparen vol te houden? Spaar niet om het sparen, maar stel doelen. De een wil op een lange vakantie, de ander wil eerder met pensioen. Pas als je het écht wilt en het te overzien maakt, houd je het vol. Die persoonlijke doelen zijn je stok achter de deur.’

Lees hier alle budgettips van deze coach.