PFZW

Checklist

Sparen voor later: met deze tips lukt het jou ook!

We leven nu en zijn niet zo vaak met later bezig. Toch is het goed om je nu al financieel voor te bereiden op later. We weten het allemaal: sparen is belangrijk! Maar hoe zorg je dat je er nu mee bezig bent? Hieronder hebben we een paar tips voor je. 

Tip #1: Samen sparen met je kind

Sparen voor iets belangrijks is soms best een uitdaging. Maar wie kinderen heeft, heeft een voordeel. Je kunt samen met je kind sparen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Met de Spaartekening maak je sparen ook nog eens heel euk. 

Maak samen met je kind een persoonlijke Spaartekening

Voor kinderen is sparen niet de allerleukste bezigheid. Want ja, later duurt nog zó lang. Maar met een eigen Spaartekening wordt alles anders. Vul samen het spaardoel, zakgeld en spaarbedrag in... printen en sparen maar!

Beginnen

Eerst even kennismaken...

Verder

Hoi !

Jij gaat beginnen met sparen, goed bezig! Weet je al waarvoor? Een spelcomputer, nieuwe schoenen, een pop of misschien wel een hond?

Verder

Super!

Heb je daar ook een plaatje van?

Overslaan

Kijk eens aan!

Verder

Hoeveel kost je spaardoel?

Verder

Zo, daar moet je vast wel even voor sparen...

Verder

Je Spaartekening is bijna klaar

Kies nog snel een leuk thema als extra versiering van je tekening. Die kun je straks zelf inkleuren.

Maak de Spaartekening

Dit is je Spaartekening!

Je zult zien dat je spaardoel heel snel dichterbij komt. Zet 'm op!

Downloaden Opnieuw beginnen

Per keer

Veel plezier met je

Tip #2: Maak het jezelf gemakkelijk, spaar automatisch!

Bewezen: mensen die een spaarbedrag instellen dat automatisch wordt overgeboekt, sparen meer dan mensen die dat niet doen. Je hebt er geen stress van, je mist het niet en spaart zo 'onzichtbaar' je doel bij elkaar! 

Tip #3: Zorg voor overzicht

Hoeveel je kunt sparen is afhankelijk van je wat er binnenkomt en wat je uitgeeft per maand. Heb jij inzicht en overzicht in je inkomsten en uitgaven? Kijk eens 3 maanden terug in je online afschriften. Reken uit hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan vaste lasten en andere uitgaven. Alles op een rijtje gezet? Je ziet nu hoeveel je per maand overhoudt. Bepaal nu een bedrag om te sparen. 

Tip #4: Waarop kun je besparen?

Je uitgaven kun je verdelen in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen. Uitgaven die moeten zijn je vaste lasten zoals de huur, hypotheek, energie, verzekeringen. Je hebt maandelijks ook uitgaven die nodig zijn zoals boodschappen, kleding en benzine voor je auto. Deze uitgaven zijn geen vast bedrag per maand. Je kunt hier misschien wel op besparen door er wel een vast bedrag per maand van te maken. Kijk ook of je abonnementen hebt die je niet echt meer nodig hebt. Wist je dat regelmatig overstappen met internet, energie of zorgverzekering ook geld oplevert? Elke euro die je bespaart, kun je sparen!

Je pensioen is voor later

Bij PFZW spaar je eigenlijk ook automatisch voor een inkomen voor later. Op MijnPFZW zie je hoeveel jij al hebt opgebouwd en hoeveel dit kan worden.

Lees meer