PFZW

Eet je fit met Nien

Tussendoortje #4: Granola bars

Granola kennen we allemaal wel, maar heb je er weleens repen van gemaakt? Je kunt ze maken van wat je ook maar lekker vindt én zo weet je zeker dat er niet allerlei verstopte suikers inzitten, zoals in sommige repen in de supermarkt. Zo voegt Nienke er haar favoriete notenpasta aan toe.

Vezels, gezonde vetten en eiwitten: deze granola bars hebben alles wat je verlangt van een tussendoortje. Ze geven je een extra energieboost tijdens een drukke werkdag met patiënten of cliënten, zonder onnodig toegevoegde suikers.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 16 repen

  • 85 gram gemengde, ongebrande en ongezouten notenmix
  • 90 gram dadels zonder pit
  • 120 gram havervlokken
  • 70 gram notenpasta
  • 2 el ahornsiroop
  • 75 gram zaden en pitten, bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad
  • 50 gram gemengd gedroogd fruit, zoals cranberry’s, rozijnen, abrikozen en gojibessen
  • ½ tl kaneel
  • 2 el kokosolie
  • Snufje zout
  • Optioneel: 75 gram 85% pure chocolade

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur opstijven in de koelkast 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Verdeel de havervlokken over de bakplaat, rooster ze 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven en laat afkoelen
  3. Terwijl de havervlokken in de oven zitten, mix je de noten met de dadels in de keukenmachine tot een plakkerig geheel
  4. Verwarm in een pannetje de ahornsiroop met de notenpasta op laag vuur
  5. Doe het plakkerige dadelmengsel in een mengkom en voeg daar de verwarmde notenpasta, de zaden en pitten, het gedroogde fruit, de afgekoelde havervlokken, de kaneel, kokosolie en het snufje zout aan toe
  6. Kneed alles tot een geheel en spreid het mengsel uit over het bakpapier dat je voor de havervlokken hebt gebruikt
  7. Druk het mengsel goed aan (bijvoorbeeld met de achterkant van een (natte) lepel), zodat de repen straks niet uit elkaar vallen
  8. Als je chocolade wilt toevoegen, kun je dat nu au bain-marie smelten en daarna over het mengsel verdelen
  9. Vervolgens laat je de repen minimaal twee uur opstijven in de koelkast; daarna kun je er repen van snijden

In de koelkast zijn de repen (luchtdicht verpakt) tot wel twee weken houdbaar, maar je kunt ze natuurlijk ook in de vriezer bewaren. Dan blijven ze nog langer goed én vers: tot wel drie maanden.

Over Nienke

Nienke werkt als verpleegkundige in ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede en draait diensten in de planbare zorg op de ambulance. Als ze een vroege dienst heeft en rond 6.00 uur moet ontbijten, krijgt ze om 10.00 uur vaak alweer trek. Met een lekkere plak bananenbrood, een rijstkoekje met chocolade of een van haar andere tussendoortjes voorkomt ze dat ze naar ongezonde snacks grijpt.

Gelukkig staat Nienke in haar vrije tijd graag in de keuken; voeding is een grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. Op online platform Goed Bezig deelt Nienke zes keer per jaar haar favoriete gerechten in de serie Eet je fit met Nien.

Deel jouw tussendoortje

Eet je fit met Nien

Heb je een tussendoortje van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen en @foodnien!

Misschien vind je dit ook leuk: