Eet je fit met Nien

Tussendoortje #3 Spelt eierkoeken

Eierkoeken zijn vooral populair in Zeeland, waar ze graag worden gegeten met een laagje boter. Nienke maakt een iets gezondere variant die ook ‘naturel’ heel lekker is. Wil je ze toch beleggen? Kies dan bijvoorbeeld voor vers fruit.

Voor deze eierkoeken gebruikt Nienke speltbloem. Spelt heeft een andere glutensamenstelling dan tarwe, waardoor onze darmen spelt makkelijker kunnen verteren. De voedingsstoffen worden goed door ons lichaam opgenomen en onze bloedsuikerspiegel blijft in balans. Dat voorkomt het welbekende middagdipje.

spelt-eierkoeken-ingredienten.png

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor zes eierkoeken

  • 150 gram speltbloem of tarwebloem
  • 3 eieren
  • 50 gram suikervervanger
  • 25 gram eiwitpoeder (Nienke gebruikt naturel)
  • 65 gram magere kwark
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel

Variatietip: voeg een kleine geprakte banaan aan het beslag toe of gebruik plakjes appel als topping!

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 15 minuten oventijd 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier en zet dit opzij
  2. Splits het eiwit en het eigeel van de eieren en bewaar apart in twee schaaltjes
  3. Klop eerst het eiwit stijf met de mixer, voeg dan de suikervervanger toe en meng dit goed
  4. Voeg het eigeel aan het eiwit toe, meng dit met de mixer goed door elkaar en voeg daarna de kwark en het eiwitpoeder toe en mix weer goed door
  5. Zeef het speltbloem boven een kom en houd het spelt apart. Meng de gezeefde bloem nu met het bakpoeder en de kaneel, voeg dit voorzichtig toe aan het eimengsel en spatel de bloem door het eiwit – bijvoorbeeld met een pannenlikker
  6. Wil je banaan aan je eierkoek toevoegen? Dan doe je dat er nu bij
  7. Verdeel het deeg voor je eierkoeken met een grote lepel in zes gelijke delen over de met bakpapier beklede bakplaat en geef ze genoeg ruimte, omdat ze een beetje uit kunnen lopen
  8. Verdeel het spelt dat is overgebleven na het zeven over de eierkoeken, maak de eierkoeken eventueel af met de plakjes appel en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven

Nadat ze zijn afgekoeld, kun je er natuurlijk meteen eentje snacken. Bewaar je ze liever voor een later moment? Dan kun je ze ook invriezen en er een paar uur van tevoren eentje uithalen. Zo blijven ze lekker vers en lang goed!

Tip: de eierkoeken zijn ook lekker met een lepel kwark en verse aardbeien of frambozen…

1440x750

Ontdek ook de andere tussendoortjes van Nienke

Geen snelle suikers, maar tussendoortjes waar je lichaam blij van wordt.

Lees meer

Over Nienke

Nienke werkt als verpleegkundige in ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede en draait diensten in de planbare zorg op de ambulance. Als ze een vroege dienst heeft en rond 6.00 uur moet ontbijten, krijgt ze om 10.00 uur vaak alweer trek. Met een lekkere plak bananenbrood, een rijstkoekje met chocolade of een van haar andere tussendoortjes voorkomt ze dat ze naar ongezonde snacks grijpt.

Gelukkig staat Nienke in haar vrije tijd graag in de keuken; voeding is een grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. Op online platform Goed Bezig deelt Nien haar favoriete gerechten in de serie Eet je fit met Nien.