interview

Van bloemiste tot huisartsenchauffeur

Manon Leijten (45) is geboren boven een bloemenzaak en inmiddels 5 jaar huisartsenchauffeur bij de huisartsenpost in Uden. Hoe komt ze erbij om deze bijzondere carrièreswitch te maken? Lees het verhaal van Manon.

'Ik rijd huisartsen in een kleine gele ambulance van patiënt naar patiënt. Ik ga ook altijd mee naar binnen met de huisarts om te assisteren. De aandoeningen van de patiënten verschillen enorm. We maken echt van alles mee. Vorige week waren we nog bij een mevrouw die last had van acute duizeligheid. Maar morgen moeten we misschien wel naar een oudere meneer die op sterven ligt of gereanimeerd moet worden. Heftig, maar zorgen voor anderen is wat ik graag doe,' vertelt Manon.

Medische achtergrond

'Ik ben altijd bloemist geweest. Hoe kan het ook anders als je boven een bloemenzaak bent geboren,' grapt Manon. 'Ik ben dol op bloemen en bloemschikken, maar lichamelijk is het zwaar werk. Toen ik 40 was, dacht ik: hier kan ik niet in verder. Ik wilde ambulancechauffeur worden, maar dat kon natuurlijk niet zomaar. Daar zat ik dan met mijn diploma bloemschikken…' Manon laat zich niet zomaar uit het veld slaan en begint met het opbouwen van een medische achtergrond.

Ik ga altijd met plezier naar mijn werk

'Ik trok mijn stoute schoenen aan en belde wat rond. Ik kreeg het advies eerst mijn EHBO-diploma te halen. Dit deed ik. Daarna kon ik als hulpverlener aan de slag bij Events Medical Service in Uden. Dit is een organisatie die hulpverlening verzorgt bij evenementen. Toen ik daar wat ervaring had opgedaan, solliciteerde ik bij de huisartsenpost. Ik mocht op gesprek komen en… werd aangenomen! Na een inwerkperiode van 2 maanden mocht ik los. Ik werk nu 5 jaar als huisartsenchauffeur.'

Hele levensverhaal

'Ik ga altijd met plezier naar mijn werk,' vertelt Manon. 'Dankbaarheid van de mensen is wat maakt dat ik mijn werk zo leuk vind. Die dankbaarheid krijg ik vaak letterlijk in woorden terug op het werk. Laatst nog zei de huisarts met wie ik dienst had, dat ik mensen altijd meteen aan het praten krijg. Ze voelen zich vertrouwd bij mij en delen vaak meteen hun hele levensverhaal. Nou, dat is toch wel leuk om te horen!'

Over Manon

Manon Leijten (45 jaar) werkt bij Huisartsenpost Noordoost-Brabant als huisartsenchauffeur. Ze woont in Berlicum, heeft 2 dochters van 11 en 15 jaar en een zoon van 13. Manon is deelnemer bij PFZW.