tips

Voor je valentijn: 3x zet je patiënten en cliënten in het zonnetje

Valentijnsdag, 14 februari. Voor sommigen is het een lastige dag, voor anderen is het een dag om reikhalzend naar uit te kijken. In welk team jouw cliënten of patiënten ook zitten, feit blijft dat eigenlijk iedereen het leuk vindt als er op 14 februari aan hem of haar wordt gedacht.  

Wees niet bang. De fanfares, toeters, bellen en het vliegtuig met wapperende boodschap kun je laten voor wat ze zijn, iemand in het zonnetje zetten kan op een simpele manier. We verzamelden drie leuke, kleine, maar ontzettend hartverwarmende voorbeelden van Valentijnsacties die de afgelopen jaren in verschillende zorginstanties werden georganiseerd. 

Moet ik mijn partner aanmelden voor het partnerpensioen?

Ontdek wat je moet doen om ervoor te zorgen dat het partnerpensioen bij PFZW goed geregeld is.

Lees meer

Tip 1. ‘Seksualiteit verdwijnt niet als de rimpels komen’ 

Liefde gaat ook over intimiteit en seksualiteit. Ook op gevorderde leeftijd, aldus woonzorgcentrum Pieter van Foreest. ‘Intimiteit en seksualiteit verdwijnen immers niet als de rimpels komen.’  
  
In 2021 werden medewerkers dan ook geholpen dit onderwerp beter bespreekbaar te maken met hun cliënten. En op welke dag doe je dat beter dan op Valentijnsdag? Alle cliënten ontvingen op 14 februari een mooie kaart, die persoonlijk werd gegeven door een zorgmedewerker. De persoonlijke aandacht en de mooie kaart dienden als basis van een veilige omgeving om onderwerpen als intimiteit, gemis en liefde te bespreken, die in het dagelijks leven meestal niet zo makkelijk opgerakeld worden. 

Tip 2. Mijn allereerste liefde, dat was …  

De meeste medewerkers van woonzorgcomplex De Breeje Hendrick in Lekkerkerk hadden altijd wat moeite met Valentijnsdag. Veel liefdes zijn immers overleden, wat zo’n dag onbedoeld toch een beetje beladen maakt. Tot iemand op het idee kwam om door het hele huis heen hartjes op te hangen, de bewoners te vragen wie hun eerste Valentijn was en dat op de harten te schrijven. Het resultaat: hilarische en ontroerende verhalen én volop genietende bewoners. Zo makkelijk kan het soms zijn.  

Tip 3. Vlietland Ziekenhuis zet zichzelf én een knuffel op (de) kaart 

Het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam legde haar patiënten een paar jaar geleden een beetje extra in de watten door alle zieken op Valentijnsdag een kaartje te sturen met daarop de tekst ‘Een knuffel’. Daarnaast ‒ als ware kers op de taart ‒ werd iedereen ook nog eens verrast met een gebakje bij de koffie. Op die manier kregen alle patiënten die op Valentijnsdag niet in hun eigen omgeving konden zijn, toch de aandacht die zij verdienden. 

En nu jij  

Geïnspireerd geraakt? Hierbij nog drie concrete tips voor Valentijnsdag in jouw werkomgeving. 

  1. Peil van tevoren hoe jouw cliënten en patiënten in de ‘liefdeswedstrijd’ staan. Dan kun je daar goed op inspelen en, belangrijker, de plank niet misslaan.   
  2. Is Valentijnsdag voor veel patiënten en cliënten toch te beladen? Je kunt je actie ook een paar dagen van tevoren starten, in aanloop naar. Dan is de druk van de dag zelf er een beetje af.   
  3. Samen sta je altijd sterker, dus plan ruim voor Valentijnsdag een brainstorm in met collega’s om tot het leukste idee te komen.