pensioenpraat

We gaan uit elkaar: heeft dat invloed op mijn pensioen?

Uit elkaar gaan is nooit leuk. En dan moet er ook nog van alles geregeld worden. Zoals de financiën, want wist je dat het beëindigen van je relatie invloed kan hebben op je pensioen? Andrew legt uit welke pensioenzaken je moet regelen als jullie een punt achter de relatie zetten.

Jullie wonen samen (met of zonder samenlevingscontract)

Als jij en je partner samenwonen met een samenlevingscontract, moet je soms iets regelen voor je pensioen. Het hangt ervan af of je partner is aangemeld bij PFZW. Dit kun je controleren in MijnPFZW en in je profiel je partner gelijk afmelden.

Als jouw partner bij PFZW was aangemeld, heeft het stoppen van de relatie invloed op het bijzonder partnerpensioen. Als jij overlijdt, heeft jouw (ex-)partner nog steeds recht op het deel dat jij tot het einde van je relatie hebt opgebouwd. Je partner kan hier afstand van doen; dit is zijn of haar keuze.

Jouw partner heeft, nadat jullie uit elkaar gaan, geen recht op een deel van jouw opgebouwde ouderdomspensioen. Je kunt wel afspraken maken over de verdeling hiervan, maar dat hoeft niet. Jij krijgt het volledige pensioen wanneer je met pensioen gaat en kunt daarna eventueel het afgesproken deel aan je ex betalen.

Heb jij je partner nooit aangemeld bij PFZW? Dan hoef je niets te doen, ook niet als jullie een samenlevingscontract hebben.

Meer informatie over de gevolgen van het beëindigen van je relatie voor het partnerpensioen en ouderdomspensioen lees je hier.

Jullie zijn getrouwd of hebben een geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft jouw partner recht op een deel van het pensioen dat jij tijdens jullie relatie hebt opgebouwd. En andersom. Als jullie uit elkaar gaan, moeten jullie een paar dingen doen:

  • Het ouderdomspensioen verdelen: in de wet staat dat je partner recht heeft op de helft van jouw ouderdomspensioen dat jij tijdens de relatie hebt opgebouwd. Maar jullie kunnen het ook anders verdelen – of helemaal niet;
  • Het bijzonder partnerpensioen bespreken: dit is het pensioen dat je partner ontvangt wanneer jij overlijdt en wordt ook wel nabestaandenpensioen genoemd;
  • De beslissing en het scheidingsconvenant opsturen naar PFZW: het is belangrijk dat je de afspraken die jullie hebben gemaakt over de verdeling van het pensioen aan het pensioenfonds doorgeven. Dit doe je met een officieel document (opgesteld door een notaris of advocaat), binnen twee jaar na de scheiding.

Op deze pagina lees je meer informatie over wat je moet regelen als je uit elkaar gaat in een huwelijk of bij een geregistreerd partnerschap.