Tips

4 dingen die je nog niet wist over mantelzorg

Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders mantelzorger is? Een dankbare, maar ook zware taak. Mantelzorg is soms moeilijk te combineren met een baan of gezin. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om mantelzorgers te ontlasten. Hier zijn 4 dingen die je misschien nog niet wist over mantelzorg.

Méér dan boodschappen doen

Je bent mantelzorger als je lange tijd onbetaald zorgt voor een naaste die hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld door ziekte, een handicap of ouderdom. En het gaat verder dan af en toe iemand helpen of bezoeken. Mantelzorgers hebben verschillende (zorg)taken. Zoals boodschappen doen, helpen met aankleden, administratie en meegaan naar afspraken. Ook geven ze mentale steun. Mantelzorg is nooit verplicht, al voelt het in sommige gevallen wel als een mentale verplichting. Als je partner, ouder of kind ziek wordt, voelt het vanzelfsprekend om voor diegene te zorgen. Soms is niemand anders beschikbaar of je hoopt professionele zorg uit te stellen. 

1561201868

1 op de 3 geeft mantelzorg

Van alle Nederlanders ouder dan 16 jaar, geeft 1 op de 3 mantelzorg. Ongeveer 825.000 van hen zorgen meer dan 8 uur per week en al langer dan 3 maanden voor iemand. De druk op mantelzorgers zal in de toekomst alleen maar toenemen, omdat Nederland vergrijst en steeds meer mensen zorg nodig hebben. Het aantal mantelzorgers stijgt niet zo hard mee. Vrouwen geven vaker mantelzorg dan mannen. Dat zorgt soms voor een oneerlijke taakverdeling, vooral tussen broers en zussen. Er zijn ongeveer 1,8 miljoen werkende mantelzorgers en de komende jaren stijgt dat aantal. Dat komt doordat meer vrouwen werken en mensen langer moeten doorwerken.

Hoe zit het met je pensioenopbouw als vrijwilliger of mantelzorger?

Werk je in zorg en welzijn en ben je ook vrijwilliger of mantelzorger? Dan vraag je je misschien af hoe dat zit met je pensioen. Andrew van PFZW-klantenservice geeft antwoord.

Lees meer

Mantelzorgers voelen zich zwaarbelast

Veel mantelzorgers vinden het een dankbare taak, maar die kan ook zwaar zijn, vooral als je mantelzorg met werk combineert. Zo'n 9% van de mantelzorgers voelt zich zwaarbelast, vooral jonge mantelzorgers, vrouwen en mensen met een flexibel contract. Om de zorgdruk te verlichten, kiezen sommige mantelzorgers ervoor om minder te werken of om zelfs te stoppen met werken. Dit treft vooral vrouwen en het kan leiden tot stress, vermoeidheid en andere gezondheidsklachten. Je sociale leven lijdt er ook onder, waardoor de kans op eenzaamheid toeneemt.

Er is hulp voor mantelzorgers

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. De overheid heeft daarom de mantelzorgagenda opgesteld, een stappenplan om mantelzorgers beter te ondersteunen. Zo kun je vervangende zorg (respijtzorg) regelen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Iemand neemt de zorg voor je naaste dan tijdelijk over. Als werkende mantelzorger heb je recht op verschillende verlofregelingen, zoals het zorgverlof. Vraag je werkgever hoe dit in jouw organisatie geregeld is. Heb je vragen over regels of wetgeving? Of wil je gewoon je verhaal kwijt? De Mantelzorglijn beantwoordt al je vragen over mantelzorg. Je kunt voor advies, cursussen en begeleiding terecht bij vrijwilligers in een van de mantelzorgcentra in Nederland, zoals Markant en MantelZ.