tips

4x innovatieve apps voor zorg en welzijn

Innovaties in de zorg helpen de sector vooruit. Door apps houden zorgverleners bijvoorbeeld meer tijd over of begrijpen ze patiënten nog beter. We delen 4 handige apps voor zorg en welzijn. 

1. Minder nacontroles door thuismeten

Een van die innovaties in de zorg komt uit het Limburgse Zuyderland Medisch Centrum. Hun patiënten hoeven niet meer bij elke botbreuk voor nacontrole naar het ziekenhuis. Dat scheelt zo’n 1.000 fysieke controles per jaar. Nadat een arts de breuk in het ziekenhuis heeft vastgesteld, houden patiënten hun herstel zelf bij in de Thuismeten app. Die is geschikt voor eenvoudige botbreuken, zoals een gebroken teen. Die herstellen meestal vanzelf. Gebeurt dat niet? Dan komt de patiënt in contact met een eNurse. Dat is een Zuyderland-verpleegkundige op afstand. Soms moet iemand toch voor controle naar het ziekenhuis. Raoul van Vugt, traumachirurg bij Zuyderland: ‘Patiënten worden beter geïnformeerd over hun letsel. Ze weten beter hoe ze moeten oefenen, welk herstel ze kunnen verwachten en wat ze moeten doen als herstel achterblijft. Doordat patiënten op afstand gemonitord worden, neemt het aantal extra ziekenhuisbezoeken af.’ Download de app gratis via App Store of Google Play.

2. Vertaalapp als hulpmiddel in de zorg

Iedereen heeft recht op goede zorg. Maar hoe help je een patiënt als hij of zij geen Nederlands spreekt of verstaat? Dat is best ingewikkeld. Zeker als er geen professionele zorgtolk beschikbaar is. In de gratis medische vertaalapp Care to Translate komen zorg en technologie samen. Om zorgverleners te ondersteunen, worden medische termen en veelvoorkomende zinnen uit de zorg vertaald in audio en tekst. Er zijn ruim 40 talen beschikbaar. Goede communicatie tussen de patiënt en de zorgverlener voorkomt misverstanden. Zorgverleners weten beter welke hulp nodig is en patiënten voelen zich meer op hun gemak. Download de app gratis via App Store of Google Play.

3. Leren van emoties met e-health app


Veel jongeren kampen met psychische klachten. Het is vaak lastig om aan te geven waar die vandaan komen. Daarom maakte UvA-wetenschapper en pedagoog Levi van Dam de app Feelee. Hierop leren jongeren, en iedereen die daar behoefte aan heeft, op een laagdrempelige manier meer over hun emoties. Gebruikers geven 3 keer per dag met emoji’s aan hoe zij zich voelen. Ze vullen ook in wat ze die dag hebben gedaan. Feelee koppelt de emoties aan het aantal stappen, de schermtijd en nachtrust op een dag. Zo krijgen jongeren meer inzicht in hun emoties én waar die vandaan komen. Ze snappen ook beter hoe gewoontes, zoals socialmediagebruik, hun mentale gezondheid beïnvloeden. De app werd getest bij een groep jongeren die bij een organisatie in jeugdzorg werd behandeld voor psychische klachten. Het gaf behandelaars meer inzicht in hun patiënten. Download de app gratis via App Store of Google Play.

764786087

4. Zorginnovatie ondersteunt fysiotherapeut

Moet je bij lichte lichamelijke klachten naar een fysiotherapeut of zijn oefeningen vanuit huis voldoende? Bij twijfel kunnen patiënten terecht in de Fysio zelfcheck app, ontwikkeld door medisch specialisten. Aan de hand van een vragenlijst weten gebruikers of een fysiobezoek nodig is. De app maakt als het ware een voorselectie van patiënten. Zo hoeven ze niet onnodig naar een fysiotherapeut én houden specialisten meer ruimte over voor noodzakelijke afspraken. Download de app gratis via App Store of Google Play.