tips

5 tips om je mentale gezondheid te boosten

Gevarieerd eten en regelmatig bewegen zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Maar er is ook nog zoiets als ‘mentale fitheid’. Heb je daarbij een steuntje in de rug nodig? Deze vijf tips helpen je op weg.

Tip 1. Leer omgaan met je emoties

Emoties zijn belangrijk voor je mentale gezondheid. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met positieve en negatieve gevoelens. De kunst is om je eigen emoties te herkennen en te accepteren. Pas dan kun je ze, waar mogelijk, beïnvloeden. Aan de slag? Gebruik deze vijf tips om beter met je emoties om te gaan

Tip 2. Ontdek waar je goed in bent

Je wordt blij als je dingen doet waar je goed in bent. Over het algemeen geldt: hoe meer mogelijkheden je krijgt om jouw talenten te benutten, hoe lekkerder je in je vel zit. Vaak kun je veel meer dan je denkt. Op het werk of in je privéleven. Haal voor jezelf alles eruit en ontdek waar je talent voor hebt.

Tip 3. Zeg vaker ‘nee’

Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Dat is niet vreemd: van nature willen mensen het anderen naar de zin maken. Zelfs als dit ten koste gaat van hun eigen (mentale) gezondheid. Daarom is het belangrijk om op de juiste momenten ‘nee’ te zeggen. Hoe heftig dat ook ingaat tegen je perfectionisme, inlevingsvermogen of verantwoordelijkheidsgevoel. Probeer deze tips eens om vaker ‘nee’ te zeggen.

 

Tip 4. Probeer vaker je geduld te bewaren

De maatschappij gaat steeds sneller. Voor zoiets als ‘geduld’ lijkt er nauwelijks nog tijd te zijn. Zonde, want voor je mentale fitheid is het juist heel goed om af en toe ‘geduld te hebben’. Zo raak je bijvoorbeeld minder snel teleurgesteld. En als je geduldig bent, dan denk je beter na over beslissingen. Lees daarom, op een voor jou geschikt moment, deze tips voor meer geduld.

Tip 5. Werk aan je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen geeft je mentale fitheid automatisch een zetje. Als je gelooft in jezelf en in wat je kunt, dan lijkt geen uitdaging te groot. Zou jij wel wat zelfverzekerder willen worden? Kweek dan een gezonde dosis geloof in je eigen kunnen met deze vijf tips voor meer zelfvertrouwen