tips

5 tips voor het maken van goede voornemens die je wél volhoudt

Sta je aan het begin van het jaar vol goede voornemens, maar verdwijnen ze vaak snel? Met deze vijf tips bereik je dit jaar wél je fysieke, mentale en financiële doelen. Niet alleen intenties, maar blijvende verandering.

Tip #1 Bedenk waaróm je het wilt

Je besluit dat je in 2024 beter op je mentale gezondheid gaat letten. Of dat je wilt werken aan een goede balans tussen werk en privé. Maar weet je ook waarom je dit doet? Jezelf motiveren gaat een stuk makkelijker als je duidelijk weet waaróm iets belangrijk voor je is. Een balans in werk en privé zorgt bijvoorbeeld voor minder stress, meer productiviteit op werk en meer tijd voor vrienden en familie. Als je een oprechte wens kunt vertalen naar een goed voornemen, wordt de kans van slagen groter.

Tip #2 Maak je voornemen meetbaar

Vage doelen motiveren je minder dan een concreet doel. Verbind een getal aan je goede voornemen. Zeg niet dat je ‘meer’ wilt sparen, maar zet je financiën onder elkaar en spreek met jezelf een bedrag af dat je iedere maand opzijzet. Hetzelfde geldt voor mentale doelen, zoals meer tijd voor jezelf. Maak dit concreet door een vast moment in te plannen voor jouw hobby of ‘niet-storen-relaxmoment’. Dinsdagavond tussen 20:00 en 21:00 uur, bijvoorbeeld.

Financiële goede voornemens?

Heb jij goede voornemens op het gebied van geld? Lees dan deze tips, die je kunnen helpen jouw relatie met geld te verbeteren.

Lees meer

Tip #3 Wees realistisch

Een nieuw jaar komt met nieuwe kansen. Die wil je natuurlijk aangrijpen. Om teleurstelling te voorkomen, is het slim om realistische doelen te stellen. Misschien is het niet haalbaar om van de ene op de andere dag volledig duurzaam te leven, maar kleine stapjes, zoals minder plastic gebruiken of bewuster omgaan met energie, zijn al waardevol. Werp je een realistische blik op je voornemens? Dan is de kans groter dat ze veranderen in gewoontes.

Wees realistisch. Dan is de kans groter dat je voornemen verandert in een gewoonte

Tip #4 Deel je doelen met je omgeving

Vele handen maken licht werk, en dat geldt ook bij goede voornemens. Uiteindelijk ben jij natuurlijk degene die het werk moet verzetten, maar steun van je directe omgeving maakt een wereld van verschil. Dus deel jouw voornemens ook met familie, vrienden of collega’s. Wil je dit jaar werken aan het stellen van grenzen? Laat het weten aan de mensen die dicht bij je staan. Met jouw doel in hun achterhoofd is de kans groot dat ze begripvol reageren als je een keer iets afzegt.

Tip #5 Heb geduld

Op 1 januari heb je volop goede moed om je goede voornemens werkelijkheid te maken. Na een paar weken breekt het lastigste onderdeel aan: geduld hebben. Het veranderen van een gewoonte duurt gemiddeld 66 dagen. Dat is meer dan 2 maanden! Zo lang heb je dus nodig om van jouw nieuwe gedrag een gewoonte te maken. Zeker als het een voornemen is dat best wat van je vraagt. Geef dus niet op als je er aan het einde van de eerste maand nog niet helemaal lekker in zit. Heb geduld, de aanhouder wint!