explainer

5x bewegen in de buitenlucht

Om stressprikkels goed te verwerken heeft bewegen in de buitenlucht een positieve werking. Onderzoek wijst uit dat in een natuurrijke omgeving je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen. Wil je goed tot rust komen, zorg dan voor wat extra tijd in de buitenlucht! 

Tip 1. In het park
Het park biedt zoveel meer dan alleen eendjes voeren. Wandel erop los, ontspan op je yogamat of volg een bootcamp. En ken je calisthenics al? Deze fitnessapparatuur is zo ontworpen dat iedereen er zijn oefeningen op kan doen: van jong tot oud, van beginneling tot geoefende sporter. 

 Tip 2. Op het water
Zoek het water op! Zo is zwemmen in natuurwater supergezond. Lage impact, uitstekende cardio, betere doorbloeding en een sterk immuunsysteem. Maar er is natuurlijk meer te doen op het water: wat dacht je van kanovaren of suppen? 

Tip 3. In de natuur
Wandelen is goed voor je, op elk moment van de dag. Een ochtendwandeling reguleert je dag- en nachtritme en een avondwandeling zorgt dat je beter in- en doorslaapt. En waar wandel je het fijnst? In de natuur natuurlijk. Het gevoel van er even helemaal uit zijn. 

Inspiratie nodig voor een mooie route? Kijk dan eens hier. Ook leuk: een podcast waarin je meer leert over de natuur waar je doorheen loopt.

Tip 4. Op straat
Ook de straat is een plek om in beweging te komen. Er zijn een aantal urban sports die op straat beoefend worden. Freerunning is er zo een: rennen, klimmen en springen over trottoirs, muurtjes en banken. De stad als hindernisbaan. In veel steden kun je dit onder begeleiding van een trainer doen.  

 Tip 5. In de tuin
Ontdek de voordelen van tuinieren in je eigen tuin of op je balkon
! Naast de onbewuste beweging, zoals scheppen en wieden, heeft tuinieren positieve effecten op je mentale gezondheid. Het werkt ontspannend, vermindert angst en helpt je in het moment te zijn. De planten, bloemen en groenten van eigen bodem zijn een prachtige bonus! 

Zo kom jij in de flow

Herken je die momenten, dat je supergefocust bezig bent? Het werk komt moeiteloos uit je handen, je zit vol energie en na afloop voel je je helemaal voldaan. Je zit ‘in de flow’! Dit is hoe het werkt én hoe je er zelf invloed op hebt.

Lees meer